Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Οκτ-2022 10:11

  Γερμανία: Το φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου είναι απαραίτητο τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2024

  Σε νέα αγορά ποσότητας φυσικού αερίου προχώρησε η Γερμανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το σχεδιαζόμενο φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να ισχύσει για περίοδο σχεδόν δύο ετών, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Δικτύων. "Τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2024 θα βρισκόμαστε σε κάποια κατάσταση στενότητας", δήλωσε ο Κλάους Μίλερ, πρόεδρος του οργανισμού δικτύου, σε podcast που φιλοξένησε ο Ντανιάλ Μπαγιάζ (Πράσινοι), υπουργός Οικονομικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου θα χρειαστεί "σίγουρα" μέχρι τότε.


  Οι ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που θα έπρεπε να αντικατασταθούν ήταν "τεράστιες". Πρώτον, θα πρέπει να κατασκευαστούν οι έξι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου και η σύνδεση με την ενδοχώρα, έτσι ώστε να μπορεί να εισρεύσει στη Γερμανία μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Νορβηγία. "Αυτό απλά απαιτεί χρόνο".

  Ο Μίλερ θεωρεί σωστό να ανακουφιστούν οι πολίτες από την εκτίναξη του κόστους του φυσικού αερίου, αλλά επιμένει επίσης στα κίνητρα για εξοικονόμηση. "Αν το μήνυμα ήταν ότι το φυσικό αέριο θα γινόταν τόσο φθηνό όσο ήταν και παλαιότερα, τότε είμαι σίγουρος ότι δεν θα είχαμε καμία ή πολύ μικρή εξοικονόμηση. Τότε θα δούμε την κατανάλωση φυσικού αερίου να αυξάνεται. Και τότε θα βρεθούμε σε κατάσταση έλλειψης νωρίτερα από ό,τι θα θέλαμε.

  Παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να φέρει και να αποθηκεύσει φυσικό αέριο, η εξοικονόμηση δεν μπορεί να διατεθεί. Ενώ είναι σωστό να μειωθεί η βασική απαίτηση στο ανώτατο όριο τιμών χάσματος, δεν θα πρέπει να είναι τόσο γενναιόδωρη "ώστε να μην υπάρχει πλέον καμία ώθηση για αποταμίευση".

  Ο επικεφαλής του οργανισμού δικτύου συνέστησε στην κυβέρνηση να παρουσιάσει τώρα γρήγορα ένα μοντέλο για ένα φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου. "Οι πολιτικοί θα πρέπει να έχουν το θάρρος να εφαρμόσουν ένα γρήγορο και εύκολα διαχειρίσιμο μοντέλο τουλάχιστον για τον φετινό χειμώνα 2022-2023".

  Ο Μίλερ φοβάται ότι θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες σχετικά με το πού θα τεθεί το όριο για το ανώτατο όριο. "Θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο κατ' αποκοπή ποσοστό, θα είναι λίγο άδικο". Επειδή οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν γνωρίζουν πόσα άτομα ζουν σε ένα νοικοκυριό. Γι' αυτό και ο υπολογισμός ανά κάτοικο αποκλείεται. Θα πρέπει να υπάρξει μια λύση "όπου ίσως δεν θα ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα της δικαιοσύνης σε μεμονωμένες περιπτώσεις, διαφορετικά θα γίνει τόσο πολύπλοκο που κανείς δεν θα μπορεί να το εφαρμόσει". Το μοντέλο θα μπορούσε να βελτιωθεί για τον μεθεπόμενο χειμώνα.


  Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός συναπισμός είχε ανακοινώσει μια νέα "αμυντική ομπρέλα" ύψους έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Η αμφιλεγόμενη εισφορά για το φυσικό αέριο έχει φύγει από το τραπέζι - αντ' αυτού θα υπάρξει φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου. Τουλάχιστον για ένα μέρος της κατανάλωσης, οι τιμές πρέπει να έχουν ανώτατο όριο κατά τρόπο ώστε να μην επιβαρύνονται υπερβολικά τα ιδιωτικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ωστόσο, είναι ακόμη ανοιχτό. Μια επιτροπή πρέπει να υποβάλει προτάσεις έως τα μέσα Οκτωβρίου.

  Ο πρόεδρος του οργανισμού δικτύου απηύθυνε εκ νέου έκκληση στον πληθυσμό να εξοικονομεί ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο. "Αν δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε τουλάχιστον 20% εξοικονόμηση πόρων στα ιδιωτικά νοικοκυριά, τότε δεν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε χωρίς περικοπές στη βιομηχανία σε έναν μέσο χειμώνα". Είπε ότι δεν είναι καλή ιδέα να "προφορικοποιούνται" συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας. Ο κ. Μίλερ δήλωσε: "Η εξοικονόμηση ενέργειας σώζει το πορτοφόλι σας, αλλά σώζει επίσης θέσεις εργασίας, δημιουργία αξίας και βιομηχανικές μονάδες στη Γερμανία".

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ