Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Οκτ-2022 18:14

  Οι αξιωματούχοι της Fed αρχίζουν να διχάζονται για την ταχύτητα αύξησης των επιτοκίων

  Κλιμακώνει τη δράση της κατά του πληθωρισμού η Fed - Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αρχίζουν να διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα πρέπει αυξήσουν τα επιτόκια, καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν τον υψηλό πληθωρισμό με την αυξανόμενη πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

  Με το επιτόκιο της Fed να βρίσκεται πλέον στο 3% έως 3,25%, κοντά στον στόχο που έχουν θέσει, οι αξιωματούχοι αρχίζουν να μιλούν διαφορετικά για τον χαρακτήρα με τον οποίο πρέπει να φτάσουν εκεί, αναφέρει το Bloomberg.

  "Γεράκια" όπως η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ λένε ότι πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να κερδίσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτό προκαλέσει ύφεση. Η αντιπρόεδρος Λαέλ Μπρέιναρντ προσέφερε μια ελαφρώς ηπιότερη εκτίμηση, ενώ συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη σύσφιξης της πολιτικής.

  Στην ομιλία της την Παρασκευή, την πρώτη από την ηγεσία του διοικητικού συμβουλίου της Fed μετά τη συνεδρίαση των αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η πολιτική θα πρέπει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόωρης υποχώρησης.

  Αλλά έριξε μια νότα προσοχής σχετικά με το πόσο γρήγορα πρέπει να προχωρήσουν, ενώ συζήτησε μια σειρά από τρόπους με τους οποίους ο παγκόσμιος κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία.

  Η συνάδελφός της από το Σαν Φρανσίσκο Μέρι Ντέιλι τόνισε επίσης το κόστος του να κάνει κανείς πάρα πολλά -αλλά και πολύ λίγα- για να χαμηλώσει τις τιμές.

  Τα σχόλιά τους εισήγαγαν μια μικρή διαφοροποίηση σε αυτό που ήταν μια ομοιόμορφη ροή επιμονής από τους περιφερειακούς προέδρους της Fed που δήλωναν ακλόνητη αποφασιστικότητα να συντρίψουν τον πληθωρισμό. 

  Η Bank of America Corp. αναφέρει ότι η πιστωτική πίεση βρίσκεται σε ένα "οριακά κρίσιμο επίπεδο", πέρα από το οποίο αρχίζει η δυσλειτουργία. Αυτό είναι κάτι που η Fed θέλει να αποφύγει, επειδή οι καταρρεύσεις της αγοράς είναι δύσκολο να ελεγχθούν και μπορούν να επιταχύνουν την ύφεση.

  Οι διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων φάνηκαν στις προβλέψεις τους που δημοσιεύθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου και έδειξαν ότι 8 αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι θα τελειώσει το έτος με επιτόκια στο εύρος 4% έως 4,25%, ενώ εννέα ήταν κατά ένα τέταρτο υψηλότερα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ