Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Οκτ-2022 10:13

  Η κατάρρευση του Ην. Βασιλείου βοηθά τη Λαγκάρντ να κάνει λόγο για στοχευμένη δημοσιονομική βοήθεια

  Λαγκάρντ: Όλες οι χώρες επιλέξιμες στο νέο εργαλείο TPI - Ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν πειστεί από τις προειδοποιήσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ότι η υπερβολική δημοσιονομική τόνωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, μπορεί να τις καλέσει να εξετάσουν το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει το Bloomberg.


  Καθώς οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη προετοιμάζονται για έναν σκληρό χειμώνα ενεργειακών ελλείψεων, η Λαγκάρντ τις προτρέπει να εστιάσουν την οικονομική στήριξη στις πιο ευάλωτες οικογένειες. Αλλά οι μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ έχουν προτιμήσει αντ' αυτού μέτρα ευρείας βάσης που συγκρατούν τους λογαριασμούς για όλους. 

  Η Λαγκάρντ δήλωσε στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ότι το πολύ το 20% των συμφωνηθέντων πληροί τα κριτήριά της. "Πρέπει να γίνει δουλειά πάνω σε αυτό", είπε. Έκτοτε, το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πώς μπορεί να πάει στραβά η δημοσιονομική πολιτική. 

  Η εβδομάδα που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας του μεγαλύτερου πακέτου μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών ελαφρύνσεων εδώ και μισό αιώνα οδήγησε τις βρετανικές χρηματοπιστωτικές αγορές σε μια άγρια βόλτα και η οικονομία μπορεί να μην αργήσει να ακολουθήσει: Η στερλίνα κατέρρευσε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου και στη συνέχεια ανέκαμψε αφού η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη στην αγορά χρυσών ομολόγων για να αποτρέψει την κατάρρευσή της. Οι έμποροι, εν τω μεταξύ, τιμολόγησαν πιο απότομες αυξήσεις των επιτοκίων για να αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης.

  "Είναι απολύτως εντάξει να βοηθήσεις τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τη χειρότερη φάση της ενεργειακής κρίσης με στοχευμένη στήριξη - αρκεί να μην θέτεις σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική υγεία της χώρας", δήλωσε ο Γκίλες Μόεκ, επικεφαλής οικονομολόγος της AXA Investment Managers. 

  Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Koύασι Κουαρτεγκ υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης σήμαινε ότι οι φορολογικές περικοπές του θα αποπληρώνονταν εντός πέντε ετών. Όμως είχε παραμερίσει το βρετανικό παρατηρητήριο του προϋπολογισμού και οι επενδυτές δεν πείστηκαν από τις προβλέψεις του.

  "Δεν θα ξεγελάσετε την αγορά με ένα μέρισμα ανάπτυξης", πρόσθεσε ο Μόεκ.

  Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχίζουν να συσπειρώνονται γύρω από μια ακόμη jumbo αύξηση των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο. Οι αγορές βλέπουν επί του παρόντος τα επιτόκια γύρω στο 3% σε ένα χρόνο - αν και τυχόν μεγάλες δημοσιονομικές πρωτοβουλίες μπορούν εύκολα να ανεβάσουν αυτά τα στοιχήματα.

  Η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η υπερβολική δημοσιονομική στήριξη σε πάρα πολλούς θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

  "Τα μέτρα που είναι ευρεία σε όλους τους τομείς χωρίς διάκριση μεταξύ των δικαιούχων που έχουν απόλυτη ανάγκη στήριξης και εκείνων που δεν έχουν, αυτά τα μέτρα σίγουρα δεν βοηθούν τη νομισματική πολιτική", δήλωσε η ίδια. "Μπορούν να δημιουργήσουν ένα ανοδικό επίπεδο στις τιμές, το οποίο θα λειτουργήσει αντίθετα στην προσπάθεια νομισματικής πολιτικής που αναπτύσσουμε".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ