Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Οκτ-2022 09:43

  O οίκος S&P μειώνει σε αρνητικό το outlook της Βρετανίας

  Standard and Poors
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αξιολόγησης S&P Global Ratings μείωσε το outlook του Ηνωμένου Βασιλείου σε αρνητικό από σταθερό, λόγω των αυξανόμενων κινδύνων για τη δημοσιονομική υγεία της χώρας κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

  Ενώ η πληθώρα φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα αποσκοπεί στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, οι πολιτικές αυτές ενέχουν τον κίνδυνο "σημαντικής διεύρυνσης" των δημοσιονομικών ανισορροπιών, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και περιπλέκοντας το έργο της συγκράτησης του πληθωρισμού υπό έλεγχο, ανέφερε ο S&P σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή. Η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου με ΑΑ, την τρίτη υψηλότερη βαθμίδα.

  Το πιο ριζοσπαστικό πακέτο φοροελαφρύνσεων της Βρετανίας από το 1972, σε συνδυασμό με τα σχέδια για δανεισμό μεγάλης κλίμακας, έστειλε τις βρετανικές αγορές σε πτώσγ, με τη λίρα να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου, ενώ το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε. Η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη για να αποτρέψει μια επικείμενη κατάρρευση της αγοράς ομολόγων, ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ αντίστοιχα αναβάλει την έναρξη του προγράμματος πώλησης που είχε προγραμματίσει.

  "Η αναθεώρηση του outlook αντανακλά κυρίως αυτό που θεωρούμε ως αυξανόμενους δημοσιονομικούς κινδύνους για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση που ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου", σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

  Η Moody's αξιολογεί το Ηνωμένο Βασίλειο με Aa3, το τέταρτο υψηλότερο επίπεδο, ενώ η Fitch Ratings το βαθμολογεί με το αντίστοιχο AA-. Στις 28 Σεπτεμβρίου, η Moody's προειδοποίησε ότι ο μίνι προϋπολογισμός της βρετανικής κυβέρνησης κινδυνεύει να κάνει μόνιμη ζημιά στη δυνατότητα πληρωμής του χρέους της χώρας.

  Παρ' όλα αυτά, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας δεν έδειξε κανένα σημάδι υποχώρησης, κατηγορώντας τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία για την αναταραχή στην αγορά που ώθησε τη λίρα σε χαμηλό ρεκόρ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ