Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Οκτ-2022 08:20

  Η Τουρκία ετοιμάζεται για προσφυγή στη ΓΣ ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους

  Η Τουρκία ετοιμάζεται για προσφυγή στη ΓΣ ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να γιορτάσει σήμερα τα 62α γενέθλιά της, οι τουρκικές κινήσεις για να την πλήξουν προσλαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Τα Ηνωμένα Έθνη, που άλλοτε αποτελούσαν την πηγή ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι τώρα ο χώρος απ’ όπου ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι ένεκα των κινήσεων της Τουρκίας. 

  Η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ετοιμάζεται να παρουσιάσει ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Οι κινήσεις αυτές παρακολουθούνται με προσοχή από πλευράς Λευκωσίας (περισσότερα σελ. 8) η οποία υποδεικνύει πως πρόκειται για δημοσιεύματα. Θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να υποδείξει πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και παράλληλα να υπενθυμίσει ότι ανάλογα δημοσιεύματα υπήρξαν και με τις πτήσεις από τη Ρωσία που τελικά διαψεύστηκαν. 

  Ωστόσο, δεν αποκλείεται να γίνει η κίνηση από τουρκικής πλευράς λαμβανομένου υπόψη ότι: 

  Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει μεγάλη ισχύ εντός της Γενικής Συνέλευσης (υπάρχει το προηγούμενο της απόφασης για την Ιερουσαλήμ όπου κατάφερε να περάσει ψήφισμα κατά των ενεργειών των ΗΠΑ). 

  Εκ προοιμίου η Άγκυρα ξέρει πως ο στόχος της αναγνώρισης δεν μπορεί να επιτευχθεί καθώς είναι αδύνατο και απίθανο να περάσει κάτι ανάλογο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

  Κύριος στόχος είναι να περάσει το μήνυμα και να ασκηθεί ψυχολογική πίεση υπέρ της αναγνώρισης. 

  Οι κινήσεις αυτές φαίνεται να εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Εκτιμάται πως, προχωρώντας προς την κατεύθυνση της Γενικής Συνέλευσης και με ένα υπέρ της αναγνώρισης ψήφισμα, πολλά κράτη-δορυφόροι της Τουρκίας θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση των σχέσεών τους με το κατοχικό καθεστώς. 

  Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ σε σχετικό δημοσίευμά της αναφέρει πως η Τουρκία ετοιμάζεται να οδηγήσει το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να άρει τα εμπόδια για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Όπως γράφει η Μιλλιέτ, η Τουρκία έχει κάνει ριζικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια στην πολιτική της για το Κυπριακό. Το πλαίσιο της στρατηγικής για αναγνώριση του ψευδοκράτους χαράχθηκε στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) τον Ιούλιο. Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ τον Ιούλιο αναφέρθηκε ότι "δηλώθηκε ισχυρή υποστήριξη για το όραμα της λύσης δύο κρατών της τδβκ, που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς". Μετά την έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν για αναγνώριση κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επαναλήφθηκε και στην ανακοίνωση του ΣΕΑ τον Σεπτέμβριο. Στην ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ότι "η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πολυδιάστατες δραστηριότητές της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και όλες οι χώρες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της τδβκ".

  Ο πρώην πρέσβης Ουλούτς Οζουλκέρ ανέφερε στη Μιλιέτ ότι, "σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων την έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιπλέον, καθένα από τα 5 μόνιμα μέλη έχει δικαίωμα βέτο. Ακόμα κι αν λάβετε ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η απόφαση πρέπει να ληφθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι όμως δυνατό να προσεγγίσουμε το θέμα από άλλη οπτική γωνία. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δημιουργούν ψυχολογική πίεση ακόμα κι αν δεν περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας".

  Το πρότυπο της Ιερουσαλήμ 

  Η Τουρκία είχε θέσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το σχέδιο ψηφίσματος που ζητούσε ανάκληση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

  Το ψήφισμα είχε καταρριφθεί προηγουμένως στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από βέτο που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου είχαν υπερψηφίσει.

  Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο καλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακαλέσουν την απόφασή τους για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Συνολικά, το ψήφισμα υποστήριξαν ψηφίζοντας "ναι" 128 χώρες, 9 ψήφισαν κατά και 35 απείχαν της ψηφοφορίας.

  Ετοιμάζει απάντηση η Λευκωσία

  Στη Λευκωσία, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια παρακολουθώντας τις κινήσεις της Τουρκίας που στόχο έχουν την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Παρακολουθεί με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις χωρίς να της διαφεύγει πως πρόκειται και πάλι για δημοσιεύματα σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης (όπως είχε συμβεί και στο θέμα των πτήσεων από Ρωσία προς κατεχόμενα). 

  Αναλόγως των ενεργειών που θα γίνουν από πλευράς Τουρκίας θα είναι και οι απαντήσεις της Λευκωσίας, όλες ανεξαιρέτως σε διπλωματικό επίπεδο. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, να διευκρινίζει πως "δεν είναι πρόθεσή μας να αντιπαρατεθούμε στρατιωτικά με την Τουρκία. "Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας. Η αντίδρασή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την προσφυγή σε διεθνή σώματα και ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο", ανέφερε αρχικά ο κ. Πελεκάνος.

  Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση της Λευκωσίας στις τουρκικές κινήσεις που αποσκοπούν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Πελεκάνος υπέδειξε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα και λαμβάνει τα δέοντα μέτρα για να προασπίσει και να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα. "Όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης, θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο δημοσίευμα που είδαμε όλοι μας σήμερα γίνεται κάποια αναφορά, η οποία δεν επιβεβαιώνεται, σε ένα ενδεχόμενο", πρόσθεσε.

  Το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας, συνέχισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μόλις πρόσφατα έχει εκδώσει ένα νέο ψήφισμα όσον αφορά την ανανέωση της θητείας της UNFICYP και πριν από μερικούς μήνες έχει εκδώσει μια ξεκάθαρη προεδρική δήλωση όσον αφορά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. "Δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από τα όσα καταγράφονται σε κάποια δημοσιεύματα", υπέδειξε.

  Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπήρχε στη Λευκωσία μια ανησυχία όσον αφορά το ενδεχόμενο τότε κάποιες χώρες να διαφοροποιήσουν τη στάση τους. "Προβήκαμε σε πάμπολλες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο για να το αποτρέψουμε. Δυστυχώς η οπτική γωνία την οποία επέλεξαν κάποιες χώρες να χρησιμοποιήσουν σε αυτή την περίπτωση είναι περισσότερο νομική παρά πολιτική", εξήγησε, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της Λευκωσίας ήταν να πείσει ότι πρόκειται για ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα.

  "Έχουμε διατηρήσει ανοικτή την 4η Διακρατική Προσφυγή και εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας έτσι ώστε στην επόμενη συζήτηση που θα γίνει για το θέμα της 4ης Διακρατικής Προσφυγής να πετύχουμε να παραμείνει ανοικτή η συγκεκριμένη υπόθεση", είπε.

  Ο κ. Πελεκάνος τόνισε ότι πολιτική μας παραμένει η επιμονή στον δημιουργικό διάλογο για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗE. "Όσον αφορά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει ως επιλογή κινήσεων είτε ο διμερής διάλογος είτε η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", ανέφερε.

  Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Νοέμβριο στα κατεχόμενα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται και στις εκδηλώσεις που θα συμμετάσχει. Γιατί και από τουρκικής πλευράς φαίνεται να ετοιμάζουν αρκετά πανηγύρια με την ευκαιρία της καθόδου Ερντογάν. Σύμφωνα με είδηση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global (πηγή ΓΤΠ), ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στην τελετή θεμελίωσης του συγκροτήματος της "βουλής" και του "προεδρικού μεγάρου" στην κατεχόμενη Λευκωσία.

  Με πληροφορίες από philenews

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ