Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 16:37

  Brainard: Η Fed δεσμεύεται να κρατήσει για αρκετό καιρό τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο

  Brainard: Η Fed δεσμεύεται να κρατήσει για αρκετό καιρό τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Lael Brainard δήλωσε ότι η FED θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό, ενώ αναγνώρισε την ανάγκη να παρακολουθεί τους παγκόσμιους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από την αύξηση του κόστους δανεισμού, όπως αναφέρει το Bloomberg.

  "Θα χρειαστεί χρόνος ώστε η πλήρης επίδραση των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών να λειτουργήσει σε διάφορους τομείς και να μειώσει τον πληθωρισμό", δήλωσε η Brainard. "Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα για να έχουμε σιγουριά ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον καθορισμένο στόχο. Για τους λόγους αυτούς, δεσμευόμαστε να αποφύγουμε την πρόωρη υποχώρηση".

  Τα σχόλια της Brainard, που εκφωνήθηκαν σε συνέδριο της Fed της Νέας Υόρκης με θέμα "Financial Stability Considerations for Monetary Policy", υπογράμμισαν την αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια παρά την αυξανόμενη αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

  Η σύσφιξη της Fed έχει εκτοξεύσει το δολάριο στα ύψη τους τελευταίους μήνες, συμβάλλοντας στη μεταβλητότητα των αγορών σε όλο τον κόσμο, ενώ οι αμερικανικές μετοχές έχουν επεκτείνει την πτώση τους εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ύφεση.

  Η αντιπρόεδρος επισήμανε τις τελευταίες τριμηνιαίες προβλέψεις της Fed για τα επιτόκια που δημοσιεύθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, οι οποίες, όπως είπε, υποδηλώνουν "πρόσθετες αυξήσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και μέσα στο επόμενο έτος".

  Οι προβλέψεις έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι θα ήταν σκόπιμο να αυξήσουν το επιτόκιο αναφοράς κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις πολιτικής του έτους -μετά από αυξήσεις τριών ποσοστιαίων μονάδων μέχρι στιγμής το 2022- υπονοώντας ότι είναι πιθανή μια τέταρτη συνεχόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση στις 1-2 Νοεμβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ