Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 15:24

  Συγκαλυμμένες αυξήσεις: Με εντολή Ερντογάν η BOTAS αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της τιμής φυσικού αερίου

  25202675
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο εισαγωγέας ενέργειας της Τουρκίας BOTAS δήλωσε την Παρασκευή ότι άλλαξε τη μέθοδο υπολογισμού για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μεταβαίνοντας σε τιμές με βάση την αγορά και παραδίδοντας αυτό που μια πηγή του κλάδου απεκάλεσε "συγκεκαλυμμένη αύξηση των τιμών" για τον Οκτώβριο.

  Η BOTAS, η οποία ενημερώνει τις τιμές σε μηνιαία βάση, δεν αναπροσάρμοσε την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στα νοικοκυριά και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  Η πηγή του κλάδου, η οποία ζήτησε ανωνυμία, είπε ότι οι αλλαγές στον υπολογισμό θα οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής μεταξύ 4,9% και 37% για τους μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες.

  Η BOTAS είπε ότι το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, διυλιστηρίων και πετροχημικών, θα τιμολογείται βάσει της ημερήσιας τιμής αναφοράς στην αγορά φυσικού αερίου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Κωνσταντινούπολης (EPIAS).

  Η δήλωση της BOTAS για τον υπολογισμό της τιμής του βιομηχανικού φυσικού αερίου δεν είχε καμία αναφορά σε αυξήσεις τιμών.

  Ξεχωριστά, η τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στα ξενοδοχεία, τα οποία εμπίπτουν στη νεοσύστατη ομάδα συνδρομητών "διαμονή", αυξήθηκε κατά 25%, ανέφερε η BOTAS.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ