Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 14:56

  Πιο επιθετικές κινήσεις από την BoE περιμένουν πλέον οι αναλυτές

  Πιο επιθετικές κινήσεις από την BoE περιμένουν πλέον οι αναλυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England -  BoE) δεν θα αυξήσει τα επιτοκία της πριν την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της στις 3 Νοεμβρίου, αλλά θα κάνει μεγάλες κινήσεις, τόσο το Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο, εκτιμούν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters και πλέον τοποθετούν το τελικό ύψος του επιτοκίου πολύ υψηλότερα. 

  Οι 26 από τους 30 αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέφεραν ότι η πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων πριν τις 3 Νοεμβρίου είναι χαμηλή ή πολύ χαμηλή. Τέσσερις πάντως εκτίμησαν ότι είναι υψηλή. 

  "Η αύξηση των επιτοκίων στο ενδιάμεσο των συνεδριάσεων θα έδειχνε πανικό και μια κεντρική τράπεζα που δεν έχει τον έλεγχο της πολιτικής της", ανέφερε ο Brian Martin της ANZ στο Reuters.

  Τα επιτόκια της BoE είναι σήμερα στο 2,25% από 0,1% που ήταν στο τέλος του 2021 μετά την πρωτοφανή χαλάρωση της πολιτικής λόγω της πανδημίας της Covid-19. 

  Σε διαφορετική ερώτηση του Reuters, οι 19 από τους 26 αναλυτές που απάντησαν εκτίμησαν ότι η τράπεζα θα προσθέσει 75 μ.β. το Νοέμβριο, ενώ 13 ανέφεραν ότι θα επιλέξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση κατά 100 μονάδες. Μόνο τρεις εκτίμησαν ότι η αύξηση θα είναι κατά 50 μονάδες, ενώ ένας έκανε λόγο για μια ιστορική αύξηση κατά 125 μονάδες. 

  Οι αναλυτές περιμένουν πλέον το κόστος δανεισμού να φτάσει το 3,50% μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που δείχνει άλλη μια κίνηση τον Δεκέμβριο κατά 50 μονάδες βάσης. 

  Παράλληλα, η κορυφή για τα βρετανικά επιτόκια έχει αυξηθεί κατά 125 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση πριν από δύο εβδομάδες. Οι αναλυτές περίμεναν προηγουμένως το επιτόκιο να καταλήξει στο 3% αλλά πλέον αυτό έχει μετακινηθεί στο 4,25%, με την τράπεζα να φτάνει στο επίπεδο αρχές του 2023. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ