Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 14:07

  Ελβετία: Τέλος εποχής για τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος από την SNΒ

  Ελβετία: Τέλος εποχής για τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος από την SNΒ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ελβετική κεντρική τράπεζα πούλησε ξένο συνάλλαγμα αξίας 5 εκατ. φράγκων (5,1 εκατ. δολαρίων) σε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος στο β΄ τρίμηνο του 2022, βάζοντας τέλος σε μια εποχή μεγάλων αγορών ξένου συναλλάγματος για τον περιορισμό της ανόδου του φράγκου.

  Από την κατάργηση της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας το 2015, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει δαπανήσει 353 δισ. φράγκα, αγοράζοντας κυρίως δολάρια, γιεν και ευρώ για να περιορίσει την ανατίμηση του νομίσματος.

  Το τέλος των αγορών ξένου συναλλάγματος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλλαγή στην πολιτική της SNB προσφάτως, με την κεντρική τράπεζα να τερματίζει επίσης την σχεδόν οκταετή περίοδο αρνητικών επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα, για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

  "Η SNB λειτουργεί τώρα σε ένα νέο περιβάλλον. Η προθυμία της για παρεμβάσεις είναι τώρα πολύ χαμηλότερη", αναφέρουν αναλυτές.

  Στο αποκορύφωμά της το 2020, η SNB ξόδεψε 112 δισ. φράγκα για να αποτρέψει τις εισροές από επενδυτές που ανησυχούν ότι η πανδημία έστειλε το φράγκο υψηλότερα.

  Ενδεικτικά, το ποσό είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Κένυας.

  Αλλά έκτοτε, η κεντρική τράπεζα έχει στρέψει το focus της μακριά από το φράγκο, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 29 ετών τον Αύγουστο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ