Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 12:25

  ΕΕ: Πολιτική συμφωνία τριών σημείων για την ενέργεια

  26258195
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:50

  Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για μια αρχική δέσμη ενεργειακών παρεμβάσεων, θέτοντας ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και συμφωνώντας να αξιοποιήσουν τα έκτακτα κέρδη των εταιρειών και να τα ανακατευθύνουν στους πελάτες και τις επιχειρήσεις.

  Η δέσμη των μέτρων που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει μια εισφορά στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για τη φετινή και την επόμενη χρονιά, μια άλλη εισφορά στα πλεονάζοντα έσοδα των παραγωγών ενέργειας χαμηλού κόστους και μια υποχρεωτική μείωση κατά 5% της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμής.

  Με την επίτευξη της συμφωνίας, οι χώρες άρχισαν το πρωί της Παρασκευής συνομιλίες για την επόμενη κίνηση της ΕΕ για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών της ενέργειας, η οποία πολλές χώρες επιθυμούν να είναι ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, αν και άλλες και κυρίως η Γερμανία, παραμένουν αντίθετες.

  "Ζούμε σε εξαιρετικούς καιρούς και εργαζόμαστε με εξαιρετικά γρήγορο, συντονισμένο και αλληλέγγυο τρόπο για να σχηματίσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη συνεχή οπλοποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα θα φέρει ανακούφιση στους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τα κράτη μέλη θα ισοπεδώσουν την καμπύλη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, γεγονός που θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στις τιμές. Τα κράτη μέλη θα αναδιανείμουν τα πλεονάζοντα κέρδη από τον ενεργειακό τομέα σε όσους αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους", δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, Γιόζεφ Σίκελα.

  "Όλα αυτά τα προσωρινά μέτρα είναι πολύ καλά, αλλά προκειμένου να βρούμε τη λύση για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας σε αυτή την ενεργειακή κρίση, πρέπει να βάλουμε ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ντάβορ Φιλίποβιτς.

  Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ πρότεινε στις χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο στην ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, να μην εκμεταλλευτούν την εκτίναξη των τιμών σε βάρος της Ευρώπης.

  "Καλώ την ΕΕ να εργαστεί για μια διαφορετική διαπραγματευτική θέση με τα κράτη που προμηθεύουν φυσικό αέριο", δήλωσε στους δημοσιογράφους. "Διότι σε αυτή την κατάσταση, βρισκόμαστε σε μια εταιρική σχέση και η εταιρική σχέση δεν μπορεί να σημαίνει εκμετάλλευση".

  Αναλυτικά οι παρεμβάσεις της ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

  Μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας

  Συμφωνήθηκε ένας εθελοντικός συνολικός στόχος μείωσης κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ένας υποχρεωτικός στόχος μείωσης κατά 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.

  Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής τους μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2022 και της 31ης Μαρτίου 2023 κατά τις οποίες θα μειώσουν τη ζήτηση και θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και για τους δύο στόχους κατά την περίοδο αυτή. 

  Ανώτατο όριο στα έσοδα της αγοράς για τους παραγωγούς που χρησιμοποιούν τις λεγόμενες "υπερπαραγωγικές" τεχνολογίες

  Το Συμβούλιο συμφώνησε να τεθεί ανώτατο όριο στα έσοδα της αγοράς στα 180 ευρώ/MWh για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων φορέων, που χρησιμοποιούν τις λεγόμενες "υπερπαραγωγικές" τεχνολογίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης.

  Οι εν λόγω φορείς έχουν αποκομίσει απροσδόκητα μεγάλα οικονομικά κέρδη τους τελευταίους μήνες, χωρίς να αυξηθεί το λειτουργικό τους κόστος. Αυτό οφείλεται στο ρόλο του άνθρακα και του φυσικού αερίου, που καθορίζουν τις τιμές και που σήμερα διογκώνουν την τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

  Το επίπεδο του ανώτατου ορίου έχει σχεδιαστεί για να διατηρηθεί η κερδοφορία των φορέων εκμετάλλευσης και να μην παρεμποδιστούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  Συμφωνήθηκε ακόμη πως οι 27 θα χρησιμοποιήσουν μέτρα της επιλογής τους για την αποκόμιση και την ανακατεύθυνση των πλεονασματικών εσόδων προς τη στήριξη και την προστασία των πελατών. Παράλληλα εισήγαγαν ορισμένες ρυθμίσεις οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις εθνικές τους συνθήκες και τα μέτρα που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο.

  Μεταξύ άλλων, αυτές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα καθορισμού υψηλότερου ανώτατου ορίου εσόδων, χρήσης μέτρων που περιορίζουν περαιτέρω τα έσοδα της αγοράς, διαφοροποίησης μεταξύ τεχνολογιών και εφαρμογής ορίων στα έσοδα της αγοράς άλλων φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των traders.

  Σε περιπτώσεις όπου η εξάρτηση ενός κράτους μέλους από τις εισαγωγές είναι ίση ή υψηλότερη από το 100%, θα συνάψει συμφωνία έως την 1η Δεκεμβρίου 2022 για την επαρκή κατανομή των πλεονασματικών εσόδων με το κράτος μέλος που πραγματοποιεί τις εξαγωγές. Άλλα κράτη μέλη καλούνται επίσης να συνάψουν τέτοιες συμφωνίες.

  Εισφορά αλληλεγγύης για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων

  Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν να ορίσουν υποχρεωτική προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης επί των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων.

  Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί των φορολογητέων κερδών, όπως προσδιορίζονται βάσει των εθνικών φορολογικών κανόνων κατά το φορολογικό έτος που αρχίζει το 2022 ή/και το 2023, τα οποία υπερβαίνουν την αύξηση κατά 20% του μέσου ετήσιου φορολογητέου κέρδους από το 2018.

  Η εισφορά αλληλεγγύης θα εφαρμόζεται επιπλέον των τακτικών φόρων και εισφορών που ισχύουν στα κράτη μέλη.

  Όσον αφορά τη συγκεκριμένη εισφορά υπάρχει δυνατότητα να διατηρήσουν εθνικά μέτρα που είναι ισοδύναμα με την εισφορά αλληλεγγύης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατά με τους στόχους του κανονισμού και παράγουν τουλάχιστον συγκρίσιμα έσοδα, ενώ θα χρησιμοποιούν τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης για την παροχή οικονομικής στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών λιανικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

  Μέτρα για τις ΜμΕ

  Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίσουν προσωρινά μια τιμή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να στηρίξουν περαιτέρω τις ΜμΕ που δέχονται το βάρος στις υψηλές τιμές της ενέργειας.

  Τα κράτη μέλη συμφώνησαν επίσης ότι μπορούν κατ' εξαίρεση και προσωρινά να ορίσουν τιμή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι χαμηλότερη του κόστους.

  Η εφαρμογή των μέτρων

  Τα μέτρα έχουν προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα. Θα εφαρμοστούν από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι στόχοι μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας ισχύουν έως τις 31 Μαρτίου 2023. Το υποχρεωτικό ανώτατο όριο για τα έσοδα της αγοράς ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2023. Εισήχθησαν ειδικές εξαιρέσεις για την Κύπρο και τη Μάλτα.

  Τα επόμενα βήματα της ΕΕ - Τι γίνεται με το πλαφόν στο φυσικό αέριο

  Καθώς η ΕΕ προχωρά στην πρώτη δέσμη μέτρων της, καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι ορισμένες από τις πιο ριζοσπαστικές ιδέες -όπως το πλαφόν στο ρωσικό αέριο- βρίσκουν έντονη αντίθεση εντός του μπλοκ.

  Ορισμένα βασικά κράτη μέλη έχουν σχεδόν απορρίψει την ιδέα της επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αυτό είχε ως στόχο να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας, καθώς και να μειώσει τις ευρωπαϊκές τιμές. ενέργειας. Είχε επίσης διατυπωθεί η ιδέα ενός ευρύτερου ανώτατου ορίου που θα κάλυπτε επίσης το φυσικό αέριο από την Αλγερία και τη Νορβηγία.

  Το πρόβλημα είναι ότι οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο θα έθετε σε κίνδυνο τον εφοδιασμό, σε μια εποχή που το μπλοκ αναζητά απεγνωσμένα εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου. Και η θέσπιση ανώτατου ορίου για το LNG δεν αποτελεί πιθανώς επιλογή σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά.

  Μια άλλη ιδέα είναι ένα ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, όπως υποστηρίζεται από 15 έθνη. Αυτό φαίνεται δύσκολο να εκτελεστεί, καθώς θα απαιτούσε αναμόρφωση της αγοράς.

  Αυτό αφήνει την επιλογή να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αποκοπεί η σύνδεση μεταξύ φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση των λογαριασμών. Πρόκειται για την πιο στενή, πιο μετριοπαθή εκδοχή ενός ανώτατου ορίου τιμών, αν και εξακολουθεί να έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

  Δεκαπέντε κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, ζήτησαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από τις Βρυξέλλες να καταθέση πρόταση για ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. 

  Το ανώτατο όριο θα πρέπει να τεθεί σε επίπεδο που να είναι "αρκετά υψηλό και ευέλικτο ώστε να επιτρέψει στην Ευρώπη να προσελκύσει τους απαιτούμενους πόρους", ανέφεραν το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία σε σημείωμά τους όπου εξηγούσαν την πρότασή τους, σύμφωνα με το Reuters.

  Οι χώρες αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της Επιτροπής ότι ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου θα απαιτούσε "σημαντικούς οικονομικούς πόρους" για τη χρηματοδότηση έκτακτων αγορών φυσικού αερίου εάν οι τιμές της αγοράς σπάσουν το ανώτατο όριο της ΕΕ.

  Ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας Tinne Van der Straeten είπε ότι θα απαιτηθούν μόνο 2 δισ. ευρώ, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές εισαγωγές εμπίπτουν σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια ή φτάνουν μέσω αγωγών χωρίς εύκολους εναλλακτικούς αγοραστές.

  Ποσό που αποτελεί κλάσμα των 140 δισ. ευρώ που αναμένει η ΕΕ να αυξήσει τις απροσδόκητες εισφορές κερδών στις ενεργειακές επιχειρήσεις.

  Ωστόσο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και άλλες χώρες προειδοποίησαν ότι ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό άεριο θα μπορούσε δυσκολέψει χώρες να αγοράσουν φυσικό αέριο εάν δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους αγοραστές στην παγκόσμια αγορά.

  "Πρόοδος" για το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου

  Υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις σχετικά με το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με τον πρέσβη της Πολωνίας στην ΕΕ, Andrzej Sados, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

  Ένα νέο σχέδιο για το ευρύτερο πακέτο κυρώσεων θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες για συζήτηση τη Δευτέρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Η Πολωνία είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του σχεδίου.

  Δείτε αναλυτικά τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία στη στήλη Σχετικά Αρχεία στα δεξιά της οθόνης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ