Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 12:14

  Επίθεση Τσαβούσογλου σε Ελλάδα και ΗΠΑ: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται στην Κύπρο - Η Ελλάδα να προσέχει

  Επίθεση Τσαβούσογλου σε Ελλάδα και ΗΠΑ: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται στην Κύπρο - Η Ελλάδα να προσέχει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επίθεση σε Ελλάδα και ΗΠΑ εξαπολύει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ορμώμενος από την απόφαση της Ουάσινγκτον να άρει το εμπάργκο όπλων εναντίον της Κύπρου και φυσικά όλα τα θέματα της Ελλάδας. 

  Ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι "αυτή η πρόκληση θα πυροδοτήσει τον εξοπλισμό, καθιστώντας τη λύση του Κυπριακού πιο χρόνια και βλάπτοντας τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο". "Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο", είπε ο Τσαβούσογλου.

  "Σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην ελληνοκυπριακή διοίκηση [ο τρόπος με τον οποίο οι Τούρκοι αναφέρονται στη Δημοκρατία της Κύπρου], θα απαντήσουμε με στιβαρά βήματα. Αφού θέλετε να κλιμακώσετε, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο νησί", είπε.

  Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η τελευταία κίνηση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων ήταν μια "ανταμοιβή" για την "κλίση της από τη Ρωσία" εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία: "Μπορεί (η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση) να συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος, αλλά η ανταμοιβή πρέπει να είναι τα όπλα; Θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο, όπως η νομισματική στήριξη", πρόσθεσε. Τόνισε ότι η κίνηση έχει διαταράξει την ισορροπημένη πολιτική των ΗΠΑ στο νησί και το έχει κάνει εντελώς ελληνοκυπριακό: "Για χρόνια, οι ΗΠΑ είχαν μια ισορροπημένη πολιτική στο νησί. Ακολουθούσαν μια ισορροπημένη πολιτική μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, καθώς και Τουρκίας και Ελλάδας. Τώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, απομακρύνεται από αυτήν την ισορροπημένη πολιτική", είπε ο Τσαβούσογλου.

  Στη συνέχεια επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας: "Θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει η Ελλάδα η οποία εξοπλίζει τα νησιά" είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε: "Η Ελλάδα, που δεν έχει κάνει ότι πρέπει στο θέμα της καλής γειτονίας, να προσέχει. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχάσει αυτά τα λόγια: Είτε πέσει το αβγό στην πέτρα, είτε η πέτρα στο αβγό, το αβγό καταλήγει σπασμένο".

  Καλώντας την Ελλάδα να τηρήσει το διεθνές δίκαιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε την Παρασκευή στην Αθήνα ότι "το να κρύβεσαι πίσω από την ΕΕ δεν θα σου κάνει καλό".

  Δηλώνοντας ότι έγραψαν δύο επιστολές στον ΟΗΕ σχετικά με τον οπλισμό των νησιών, ο Τσαβούσογλου είπε, "είναι τα αποφασιστικά και σίγουρα βήματά μας που οδηγούν την Ελλάδα σε μια τέτοια φρενίτιδα. Η Ελλάδα έδωσε αδύναμες και πολιτικές απαντήσεις σε αυτές τις επιστολές. Δεν δόθηκε νομική απάντηση. Γράψαμε μια τρίτη επιστολή. Να δούμε πότε θα γράψει η Ελλάδα μια επιστολή με δημαγωγικό περιεχόμενο", είπε.

  Ο Τσαβούσογλου είπε "Μιλήσαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπαμε ότι δεν πρέπει να είναι το παιχνίδι τους [οι ΗΠΑ των Ελλήνων]" και συνέχισε ο Τσαβούσογλου: "Είπαμε τα βήματα που θα κάνουμε για την Κύπρο. Σε Αιγαίο και Μεσόγειο δεν δίνουμε τα δικαιώματά μας σε κανέναν. Ο καθένας, ας αποφασίσει μόνος του για αυτό. Η Τουρκία είναι η ενωμένη απέναντι σε αυτά τα θέματα".

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ