Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 11:46

  Nord Stream: Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από την τεράστια διαρροή

  Nord Stream: Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από την τεράστια διαρροή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανάλυση μέσω δορυφόρου αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες των τεράστιων σχηματισμών μεθανίου που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. 

  Το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε στο Twitter ότι η ανάλυση που διεξήχθη με ερευνητές από το Universitat Politècnica de València εντόπισε ποσότητες μεθανίου από τον Nord Stream που είναι σημαντικά μεγαλύτερες από εκείνες που εντοπίστηκαν σε ένα συμβάν "υπερ-εκπομπής" στον Κόλπο του Μεξικού πέρυσι.

  Εκείνη η εγκατάσταση πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτόξευσε 40.000 τόνους μεθανίου, απελευθερώνοντας το ισοδύναμο του 3% των ετήσιων εκπομπών πετρελαίου και φυσικού αερίου του Μεξικού σε μόλις 17 ημέρες. 

  Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη υπολογίσει το μέγεθος των διαρροών μεθανίου του Nord Stream. Ανέφεραν σε ένα tweet ότι η διαρροή του αερίου είχε συρρικνωθεί από τα 700 μέτρα πλάτος στις 26 Σεπτεμβρίου σε μια ακτίνα 520 μέτρων πλάτος στις 29 Σεπτεμβρίου.

  Οι αξιωματούχοι έχουν εντοπίσει τέσσερις διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream που προορίζονται να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Αρκετές κυβερνήσεις ισχυρίστηκαν ότι οι εκρήξεις ήταν σκόπιμες πράξεις δολιοφθοράς.

  Η Ρωσία έχει μειώσει την ποσότητα φυσικού αερίου που στέλνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. 

  Το μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου με 80 φορές μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη δυνατότητα θέρμανσης από το διοξείδιο του άνθρακα. Η Δανία έχει εκτιμήσει ότι οι διαρροές θα σταματήσουν την Κυριακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ