Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 11:31

  Βουλγαρία: Αυξάνεται το όριο του αποθεματικού για τις τράπεζες

  Βουλγαρία: Αυξάνεται το όριο του αποθεματικού για τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι βουλγαρικές τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια το 2023 για να αντιμετωπίσουν τη συσσώρευση συστημικών κινδύνων που συνδέονται με επίμονα υψηλά επίπεδα δανεισμού και με αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

  Η Bulgarian National Bank αργά χθες το βράδυ έθεσε το επιτόκιο για το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα στο 2%, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2023, έναντι του 0,5% που ισχύει σήμερα. Οι τράπεζες θα πρέπει να εξοικονομήσουν το 1% από την 1η Οκτωβρίου φέτος και 1,5% από τον Ιανουάριο του 2023.

  "Παρατεταμένες περίοδοι υψηλής πιστωτικής ανάπτυξης ίσως οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα χρέους, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα εξυπηρέτησης χρέους των δανειοληπτών", αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε δήλωσή της.

  "Η υψηλή πιστωτική ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε περίπτωση οικονομικής ύφεσης και σημαντικής αύξησης των επιτοκίων χορήγησης δανείων", πρόσθεσε.

  Οι τιμές ενέργειας ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και την απάντηση της Δύσης με σαρωτικές κυρώσεις.

  Η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι οι υψηλές ενεργειακές τιμές, οι πιθανές διακοπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες καθώς και οι παρενέργειες από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Βουλγαρίας, θα μπορούσαν να πλήξουν την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν το χρέος.

  Η παγκόσμια τάση της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων συνεπάγεται επίσης υψηλότερες πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους από τους δανειολήπτες, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

  Το ακαθάριστο δανειακό χαρτοφυλάκιο των βουλγαρικών τραπεζών αυξήθηκε κατά 1,6% στα τέλη του Ιουλίου σε μηνιαία βάση, στα 82,3 δισ. λέβα (41,8 δισ. δολάρια).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ