Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 10:35

  Γαλλία: Επιβραδύνθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

  Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία; Ποιες εκλογές;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιβραδύνθηκε απροσδόκητα ο γαλλικός πληθωρισμός, παρουσιάζοντας μια αποκλίνουσα εικόνα για τις τιμές στις κορυφαίες οικονομίες της ηπείρου, καθώς η ΕΚΤ αποφασίζει για το εάν θα προχωρήσει σε άλλη μια υψηλή αύξηση των επιτοκίων.

  Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στο 6,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από το 6,6% τον Αύγουστο.

  Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν κάποια μεταβολή.

  Τα γαλλικά στοιχεία έρχονται μετά από μια αιφνιδιαστική επιβράδυνση στην Ισπανία. Αλλά υπήρξαν μεγάλες άνοδοι στις τιμές στη Γερμανία και στην Ολλανδία, όπου αυξήθηκαν κατά 17,1%.

  Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι κρίσιμα για να καθορίσουν εάν η ΕΚΤ θα επαναλάβει την ιστορική αύξηση κατά 75 μονάδες αυτού του μήνα.

  Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλχάου, τόνισε πως η ΕΚΤ πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικό αλλά τακτικό τρόπο για να καταπολεμήσει τις αυξήσεις των τιμών που διευρύνονται πέρα από τις τιμές της ενέργειας και διαμορφώνονται όλο και περισσότερο από την εγχώρια αγορά.

  Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας έδειξαν επιβράδυνση στην ενέργεια και στις υπηρεσίες, ενώ το κόστος τροφίμων επιταχύνθηκε.

  Ξεχωριστή ανακοίνωση της Insee αναφέρει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν αμετάβλητες τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, καθώς η αύξηση των δαπανών για τα παραχθέντα αγαθά, αντιστάθμισε τη μείωση των δαπανών για τρόφιμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ