Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 10:24

  Κομισιόν: Για να υπάρξει πλαφόν στο φυσικό αέριο πρέπει να βρούμε λύση που αποδέχονται όλοι

  Κομισιόν: Για να υπάρξει πλαφόν στο φυσικό αέριο πρέπει να βρούμε λύση που αποδέχονται όλοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει έναν τρόπο προσέγγισης του ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου που θα μπορούν να αποδεχθούν και τα 27 κράτη μέλη της, δήλωσε σήμερα Παρασκευή η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

  "Επειδή διαφορετικά κράτη μέλη περιμένουν διαφορετικές λύσεις, η Κομισιόν πρέπει να παρουσιάσει μια ιδέα που θα έχει ευρεία υποστήριξη γενικά... Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αποδεκτό από όλα τα κράτη μέλη", δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον εισερχόμενη των υπουργών της ΕΕ που θα συζητήσουν το θέμα.

  Από την πλευρά του, ο Τσέχος υπουργός βιομηχανίας Ζόζεφ Σικέλα επισήμανε ότι χώρες της ΕΕ δεν αναμένεται να συμφωνήσουν ανώτατο όριο χονδρικής τιμής στο φυσικό αέριο, αλλά εκτίμησε ότι θα είναι το επόμενο θέμα συζήτησης.

  "Το πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν είναι στο τραπέζι σήμερα. Όλα είναι πιθανά, αλλά αναμένω ότι θα είναι το επόμενο θέμα στην ατζέντα", είπε ο Σικέλα, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία του Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο.

  "Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας περιμένουν από την ΕΕ να προχωρήσει με συμπαγείς προτάσεις για το πώς θα καταπολεμηθούν οι παρούσες εξαιρετικά υψηλές τιμές στην ενέργεια", πρόσθεσε.

  Ο ίδιος είπε ότι περιμένει "από την Κομισιόν να έρθει με πρόσθετα μέτρα το συντομότερο δυνατόν, ειδικά για το πώς θα μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου".

  "Σήμερα μπορούμε να "παραδώσουμε" αποτελέσματα. Έχουμε τρία σημαντικά πράγματα να αποφασίσουμε, τρία μέτρα τα οποία είναι στο τραπέζι: το πρώτο είναι η μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μέτρο το οποίο μπορεί αμέσως να μειώσει τις τιμές", συμπλήρωσε.

  Όπως ανέφερε ο Τσέχος υπουργός, το δεύτερο μέτρο είναι το πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας φθηνών τεχνολογιών, όπως η πυρηνική ενέργεια ή οι ανανεώσιμες πηγές, και τρίτο είναι μία εισφορά αλληλεγγύης που υπολογίζεται στα κέρδη των παραγωγών ορυκτών καυσίμων.

  Τόνισε ότι "αυτό είναι το πρώτο κομμάτι του παζλ", συμπληρώνοντας ότι "τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρειάζονται τώρα βοήθεια".

  "Είμαι σίγουρος ότι όλοι υπουργοί το αντιλαμβάνονται και θα μπορέσουμε σήμερα να έχουμε μία πολιτική συμφωνία και να εφαρμόσουμε τα μέτρα το συντομότερο", υπογράμμισε.

  Ο Ζόζεφ Σικέλα σημείωσε ότι ο αυτός ο πόλεμος είναι ένας πόλεμος μεταξύ του πολιτισμένου και του μη πολιτισμένου κόσμου, ενώ έκανε λόγο για πόλεμο των δημοκρατικών αξιών.

  Η υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών της Εσθονίας, Ρίινα Σίκουτ, είπε σχετικά με το πλαφόν ότι η χώρα της υποστηρίζει την ιδέα για το ρωσικό φυσικό αέριο, "αλλά για όλα τα εισαγόμενα αέρια νομίζω ότι η διαθεσιμότητα και η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι πιο σημαντικά από την τιμή".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ