Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 09:44

  Ηνωμένο Βασίλειο: Οριακή ανάπτυξη στο τρίμηνο, αναμένει ύφεση στα επόμενα

  Ιστορικό άλμα 65 ετών για τα βρετανικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε οριακά στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, αλλά αναμένεται να συρρικνωθεί στα επόμενα τρίμηνα, καθώς η κρίση του κόστους διαβίωσης και τα υψηλότερα επιτόκια, επιβαρύνουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

  Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε 0,2% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους, αντί της συρρίκνωσης 0,1% που αναμενόταν αρχικά για την περίοδο.

  Στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου η οικονομία αναπτύχθηκε 0,7%.

  Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις έδειξαν επίσης ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 11% (πτωτικά αναθεωρημένο ποσοστό) το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ αναπτύχθηκε κατά 7,5% (αναθεωρημένο ποσοστό) το 2021.

  Η οικονομία αναμένεται να διαμορφωθεί 0,2% χαμηλότερα από εκεί που βρισκόταν στο δ΄ τρίμηνο του 2019, προτού εκδηλωθεί η πανδημία.

  Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα δυσκολευτεί στα επόμενα τρίμηνα, καθώς η ώθηση από τα κυβερνητικά σχέδια στήριξης και οι φοροαπαλλαγές αντισταθμίζονται από την ταχεία αύξηση του κόστους δανεισμού.

  Επίσης, σε ξεχωριστή ανακοίνωση η στατιστική υπηρεσία αναφέρει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε στα 33,8 δισ. στερλίνες (37,6 δισ. δολάρια) στο β΄ τρίμηνο, έναντι του αναθεωρημένου ελλείμματος των 43,9 δισ. στερλίνες στο α΄ τρίμηνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ