Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 08:20

  Ινδία: Αύξησε το επιτόκιο κατά 50 μονάδες η κεντρική τράπεζα

  Ινδία: Αύξησε το επιτόκιο κατά 50 μονάδες η κεντρική τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς η κεντρική τράπεζα της Ινδίας, και πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση στον τρέχοντα κύκλο, καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής επέκτειναν την προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τον πάνω από τον στόχο πληθωρισμό.

  Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής, αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 5,9%, με πέντε από τα έξι μέλη της να ψηφίζουν υπέρ της αύξησης.

  Η κεντρική τράπεζα έχει από τον Μάιο, που προχώρησε στην πρώτη κίνηση, αυξήσει τα επιτόκια κατά συνολικά 190 μονάδες βάσης, αλλά ο πληθωρισμός συνεχίσει να παραμένει επίμονα υψηλός –ένα φαινόμενο που επηρεάζει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.

  "Η πορεία του πληθωρισμού παραμένει θολή από αβεβαιότητες που προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τη νευρικότητα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς", δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Shaktikanta Das.

  "Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτροπή ήταν της άποψης ότι η επιμονή του υψηλού πληθωρισμού, απαιτεί περαιτέρω υπολογισμένη απόσυρση των νομισματικών διευκολύνσεων για τον περιορισμό της διεύρυνσης των πιέσεων στις τιμές, για να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να περιοριστούν οι επιπτώσεις. Αυτή η ενέργεια θα στηρίξει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας", πρόσθεσε.

  Ο πληθωρισμός στην Ινδία διαμορφώθηκε στο 7% τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των τροφίμων, και έχει παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%-6% για οκτώ συνεχόμενους μήνες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ