Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 19:09

  Reuters: Τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ απειλεί την Ευρώπη

  Reuters: Τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ απειλεί την Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένας αδιανόητος μέχρι πρότινος κίνδυνος απειλεί την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα και συνδέεται φυσικά με την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η ήπειρος. Πρόκειται για το ενδεχόμενο να σβήσουν τα κινητά τηλέφωνα των Ευρωπαίων εάν οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας θέσουν εκτός λειτουργίας τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε όλη την περιοχή, όπως προειδοποιούν εκπρόσωποι του κλάδου μιλώντας στο Reuters.

  Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της βασικού εφοδιασμού της ηπείρου, στο πλαίσιο της εντεινόμενης κόντρας Μόσχας - Βρυξελλών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει αυξήσει το ενδεχόμενο να σημειωθούν ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Γαλλία, άλλωστε, την κατάσταση επιδεινώνει το κλείσιμο αρκετών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για λόγους συντήρησης των εγκαταστάσεων.

  Στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, μιλώντας στο Reuters, εκφράζουν φόβους ότι ένας βαρύς χειμώνας στην ήπειρο θα θέσει σε δοκιμασία και τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις εταιρείες αλλά και τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν τρόπου μετριασμού των επιπτώσεων.

  Επί του παρόντος, πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν επαρκή εφεδρικά συστήματα που θα τους επέτρεπαν να διαχειριστούν τυχόν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, όπως σημειώνουν τέσσερα στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, που προειδοποιούν ότι η έλλειψη αυτή αυξάνει την πιθανότητα να σημειωθούν διακοπές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

  Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι τηλεπικοινωνίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και αν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στους χιλιάδες πύργους κινητής τηλεφωνίας που είναι διάσπαρτοι στις επικράτειές τους, σύμφωνα με το Reuters.

  Η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι εξ αυτών διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίας που παρέχουν τη δυνατότητα λειτουργίας των κεραιών κινητής, χωρίς ρεύμα, για περίπου 30 λεπτά.

  Το σχέδιο της Γαλλίας

  Στη Γαλλία, η εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Enedis έχει εκπονήσει σχέδιο που προβλέπει πιθανές διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και δύο ωρών στο χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος και τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

  Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το σχέδιο προβλέπει ότι γενικευμένα μπλακ άουτ θα επηρεάσουν μόνο συγκεκριμένα τμήματα της χώρας και δη εκ περιτροπής, ωστόσο βασικές υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία και οι κυβερνητικές δραστηριότητες δεν θα επηρεαστούν. 

  Η γαλλική κυβέρνησης, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και η Enedis, μονάδα της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας κοινής ωφέλειας EDF, είχαν πραγματοποιήσει συζητήσεις επί του θέματος αυτός το καλοκαίρι, όπως σημειώνει η γαλλική κυβέρνηση και οι πηγές του Reuters.

  Η Γαλλική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών, μια ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί τις Orange, Bouygues Telecom και Altice, δημοσιοποίησε το σχέδιο της Enedis διότι δεν μπόρεσε να εξαιρέσει τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας από τις ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος.

  Η Enedis από τη μεριά της αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με την κυβέρνηση για το θέμα, ενώ σε ανακοίνωσή της προς το Reuters ανέφερε ότι όλοι οι τακτικοί πελάτες της αντιμετωπίζονται ισότιμα σε περίπτωση έκτακτων διακοπών ρεύματος.

  Πρόσθεσε, δε, ότι έχει καταφέρει να απομονώσει τμήματα του δικτύου της ώστε να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες προτεραιότητας, όπως τα νοσοκομεία, κρίσιμες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικές υποδομές, τονίζοντας ότι εναπόκειται στις τοπικές αρχές να προσθέσουν τις υποδομών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη λίστα των κρίσιμης σημασίας πελατών.

  "Ίσως βελτιωθεί η γνώση μας επί του θέματος μέχρι τον χειμώνα, ωστόσο δεν είναι εύκολο να απομονωθεί μια κεραία κινητής τηλεφωνίας (από το υπόλοιπο δίκτυο)”, δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών με γνώση των συνομιλιών.

  Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε, επίσης, να σχολιάσει τις συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ της Enedis, των τηλεπικοινωνιακών ομίλων και της κυβέρνησης.

  Σουηδία, Γερμανία και Ιταλία

  Ανησυχίες για ενδεχόμενες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκφράσει προς τις κυβερνήσεις τους και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Σουηδίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

  Η σουηδική ρυθμιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών PTS έχει κάνει γνωστό ότι συνεργάζεται με τους παρόχους και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για την εύρεση λύσεων, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο γίνονται συζητήσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που μπει δελτίο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

  Μάλιστα, η PTS χρηματοδοτεί την αγορά μεταφερόμενων πρατηρίων καυσίνων και κινητών σταθμών βάσης για κινητά τηλέφωνα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ρυθμιστικής αρχής.

  Το ιταλικό τηλεπικοινωνιακό λόμπι ανέφερε στο Reuters ότι θέλει να εξαιρεθεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας από οποιαδήποτε μέτρα διακοπής ρεύματος ή σχέδια εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, και θα θέσει το θέμα αυτό στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.

  Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του λόμπι, Μάσιμο Σάρμι, σε συνέντευξή του, οι διακοπές ρεύματος αυξάνουν την πιθανότητα βλάβης στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα σε περίπτωση απότομων διακοπών του ρεύματος.

  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πρέπει να προσαρμοστούν

  Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτουν πηγές στο Reuters, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia και Ericsson συνεργάζονται με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο πιθανών διακοπών ρεύματος. Ωστόσο, οι δύο εταιρεία αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

  Τέσσερα στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, πάντως, τονίζουν ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Ευρώπης θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν τα δίκτυά τους ώστε να μειώσουν την πρόσθετη κατανάλωση ενέργειας και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους. Για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ήδη χρησιμοποιούν λογισμικό βελτιστοποίησης της ροής δεδομένων, κλείνουν πύργους όταν αυτοί δεν χρησιμοποιούνται και απενεργοποιούν ζώνες φάσματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι συνεργάζονται επίσης με τις κυβερνήσεις των χωρών τους για την αξιολόγηση των σχεδίων διατήρησης κρίσιμων υπηρεσιών σε λειτουργία.

  Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom διαθέτει 33.000 πύργους κινητής τηλεφωνίας, αλλά τα κινητά της συστήματας τροφοδοσίας μπορούν να υποστηρίξουν μόνο μικρό αριθμό αυτών ταυτόχρονα, όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Deutsche Telekom θα χρησιμοποιήσει κινητά συστήματα τροφοδοσίας που λειτουργούν κυρίως με ντίζελ σε περίπτωση εκτεταμένων διακοπών ρεύματος.

  Η Γαλλία διαθέτει περίπου 62.000 πύργους κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο ο κλάδος δεν είναι σε θέση να εξοπλίσει όλες τις κεραίες κινητής με νέες μπαταρίες, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Τηλεπικοινωνιών, Λίζα Μπελούλο.

  Όλα τα παραπάνω, καταδεικνύουν την ελλιπή προετοιμασία της Ευρώπης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Έχοντας συνηθίσει στην απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επί δεκαετίες, οι χώρες της Ευρώπης σε μεγάλο βαθμό δεν διαθέτουν γεννήτριες ως εφεδρική πηγή ενέργειας σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος μεγάλης διάρκειας.

  "Ίσως μεγάλο μέρος της Ευρώπης όπου η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχεδόν απρόσκοπτη έχει κακομάθει”, σημειώνει στέλεχος του κλάδου, προσθέτοντας ότι "οι επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας ενδεχομένως να υπολείπονταν σε σύγκριση με αυτές άλλων χωρών”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ