Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 19:04

  Athens Democracy Forum - Φον ντερ Λάιεν για Ρωσία: "Ένα απολυταρχικό καθεστώς επιτίθεται και πάλι στη Δημοκρατία"

  Athens Democracy Forum - Φον ντερ Λάιεν για Ρωσία: "Ένα απολυταρχικό καθεστώς επιτίθεται και πάλι στη Δημοκρατία"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ένα απολυταρχικό καθεστώς επιτίθεται και πάλι στη Δημοκρατία", υπογράμμισε στην έναρξη της ομιλίας της στο πλαίσιο του 10ου Athens Democracy Forum η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

  Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι η ΕΕ επέβαλε το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή της, ενώ βοήθησε την Ουκρανία με αποστολή στρατιωτικού υλικού και φιλοξενία προσφύγων.

  "Η επίθεση του Πούτιν στοχεύει στο να αντιστρέψει τον ρου της Ιστορίας", συμπλήρωσε η κα Φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας πως "οι Δημοκρατίες μπορούν να ανταποκριθουν στις προκλήσεις εφόσον είναι ενωμένες".

  "Θέλω η Ένωσή μας να σταθεί στο πλευρό κάθε χώρας που αγωνίζεται για την ελευθερία της", σημείωσε η κα Λάιεν, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει πρώτα και πάνω από όλα "να στηρίξουμε την Ουκρανία με οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα".

  Σημείωσε ακόμη ότι οι "τραγωδίες επαναλαμβάνονται" και ότι πολλοί στην Ευρώπη "υποτίμησαν τις διαστάσεις του πολέμου στην Ουκρανία".

  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι οι "Ελλήνες πολέμησαν για την ελευθερία τους στο παρελθόν και σήμερα μια Δημοκρατία πολεμά για την κυριαρχία της. Η Δημοκρατία θα νικήσει και πάλι".

  "Για περισσότερα από 70 χρόνια η ήπειρός μας οδεύει προς την δημοκρατία. Αρχίσαμε να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη και ξεχάσαμε ότι δεν κινείται πάντα σε ευθεία πορεία. Αποτελεί ευθύνη της γενιάς μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να καθορίσει το μέλλον της" είπε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. 

  Όπως πρόσθεσε: "Όταν δώσαμε στην Ουκρανία την ιδιότητα του υποψήφιου μέλους της ΕΕ υπήρξαν φωνές που διαφωνούσαν. Αλλά η Ουκρανία αποτελεί μια δημοκρατία που τα τελευταία χρόνια μεγάλωσε σημαντικά έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πάλεψε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και η κοινωνία των πολιτών κερδίζει ολοένα και περισσότερο χώρο. Με την πίεση του πολέμου αυτή τη στιγμή ο λαός της Ουκρανίας έχει την Ευρώπη στην καρδιά και το μυαλό του. Αντίστοιχα και η Ευρώπη. Έχει στην καρδιά της όλες τις χώρες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν σε αυτή την οικογένεια (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία κτλ)".   

  "Η ΕΕ απαρτίζεται από 27 χώρες, περισσότερες από 24 γλώσσες, αναρίθμητες εθνότητες και κουλτούρες αλλά μία ευρωπαϊκή ψυχή. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας αλλά η πλειονότητά μας μοιράζεται την ευρωπαϊκή ψυχή", σημείωσε. 

  Θέλω να θέσω τέσσερις προτεραιότητες, είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν:

  "1. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές, την παραπληροφόρηση που πολλές φορές χρηματοδοτείται από απολυταρχικά καθεστώτα. Ο πόλεμος κατά της δημοκρατίας χρησιμοποιεί τέτοια όπλα. Γι’ αυτό ανακοίνωσα το νέο πακέτο ενίσχυσης της δημοκρατίας. Αφού το κάνουμε για τις οικονομίες μας, γιατί να μην το κάνουμε και για την κουλτούρα μας;

  2. Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές απειλές και έχουμε αποδείξει ότι η δημοκρατία μας μπορεί και φέρνει αποτελέσματα. Η πανδημία ήταν μια τέτοια κρίση. Ειπώθηκε ότι οι απολυταρχίες αποδίδουν καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες και ότι είναι καλύτερα εξοπλισμένες. Αυτό ειπώθηκε πριν από λίγους μήνες και ήδη οι φωνές αυτές έχουν σβήσει. Αγοράσαμε μαζί τα εμβόλια και διασφαλίσαμε ότι όλοι θα λάβουν τη δόση που τους αναλογεί. Έτσι γίνεται στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες. Αντιδράσαμε αστραπιαία και στην εισβολή της Ρωσίας. Στηρίξαμε την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά. Οι δημοκρατίες είναι αποτελεσματικές όταν είναι ενωμένες. 

  3. Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι μια απόπειρα αλλαγής της ιστορίας. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. Συμβαίνει σε πολλά σημεία του πλανήτη. Στρατιωτικά πραξικοπήματα ξεπηδούν σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Ένωσή μας πρέπει να στέκεται δίπλα σε κάθε χώρα που παλεύει για την ελευθερία της. 

  4. Θα  πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι δημοκρατίες ανήκουν στις μελλοντικές γενικές. Για πολύ καιρό η ανθρωπότητα λειτουργούσε σαν να μην υπάρχει αύριο, σε βάρος των παιδιών μας. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να ανακτήσουν την πίστη τους στη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο για τα παιδιά μας, όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με πράξεις. Η δημοκρατία είναι μια υπόσχεση και οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε κυρίαρχοι του μέλλοντος και να αλλάζουμε την τροπή του όταν απαιτείται. Τα απολυταρχικά καθεστώτα κοιτούν πάντα πίσω, ώστε οι ισχυροί να παραμένουν αγκιστρωμένοι στη δύναμή τους και οι λαοί να μένουν στάσιμοι σε ένα ατέρμονο παρελθόν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και ξέρω ότι περνάμε από μία δοκιμασία αυτή την περίοδο. Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε το μέλλον των παιδιών και να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία θα επικρατήσει". 

  Επιστρέφοντας διαρκώς στην αθηναϊκή δημοκρατία, η κα Λάιεν σημείωσε ότι πρέπει να μας εμπνέει. "Η ιδέα ότι είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο, η ιδέα ότι η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες δικαίωμα, είναι το αθάνατο δώρο που έκανε η Ελλάδα στον κόσμο".

  Επισήμανε ωστόσο τη μειονεκτική θέση των γυναικών στην αρχαία Ελλάδα, οι οποίες δεν είχαν δικαίωμα να μιλήσουν και να ψηφίσουν και αυτό "πήρε χιλιάδες χρόνια για να γίνει".

  Ακόμη και σήμερα αγωνίζονται για ίση αμοιβή έναντι ίσης εργασίας, ίσες ευθύνες και ίσα δικαιώματα, ίση πρόσβαση στην εξουσία, στην πολιτική, στην επιχειρηματικότητα. "Η δημοκρατία πάντα αλλάζει, δεν είναι τέλεια, αλλά τελειοποιείται".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ