Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 18:30

  Στον χορό των "jumbo" αυξήσεων επιτοκίων και η κεντρική τράπεζα της Κένυας - +75 μ.β., στο 8,25%

  Κένυα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Κένυας αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά το υψηλότερο ποσοστό εδώ και πάνω από επτά χρόνια, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, στην πρώτη συνεδρίασή της μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κένυας από τον νέο αρχηγό του κράτους, Γουίλιαμ Ρούτο, τον Αύγουστο.

  Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, στο 8,25%, ανακοίνωσε ο διοικητής Patrick Njoroge, σε γραπτή δήλωσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022 και την μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2015.

  Η διάμεση εκτίμηση μεταξύ επτά οικονομολόγων σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ήταν περί αύξησης 50 μονάδων βάσης. 

  Η επιτροπή αποφάσισε την αύξηση καθώς οι διατηρούμενες πληθωριστικές πιέσεις και οι αυξημένοι παγκόσμιοι κίνδυνοι πιθανόν να έχουν επίπτωση στην οικονομία της αφρικανικής χώρας, ανέφερε ο κ. Njoroge.

  Τόσο η αμερικανική Federal Reserve, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κεντρική τράπεζα της Νότιας Αφρικής (South African Reserve Bank) προχώρησαν σε ανάλογου μεγέθους αυξήσεις αυτό τον μήνα, "επιτιθέμενες" έτσι στον επίμονο πληθωρισμό.

  Ο πληθωρισμός αυξήθηκε για έκτο συναπτό μήνα τον Αύγουστο στο 8,5%, ξεπερνώντας το "ταβάνι" που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα της Κένυας στο 7,5%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ