Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 17:36

  Η Ρωσία θα αποκρύψει που θα ξοδέψει το 1/4 των δαπανών για τον προϋπολογισμό του 2023

  145906652
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία θα αποκρύψει που θα ξοδέψει σχεδόν το 1/4 των προγραμματισμένων δαπανών της για το επόμενο έτος, καθώς αναδιαμορφώνει τον προϋπολογισμό για έναν μακρύτερο πόλεμο στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να προσαρτήσει τμήματα του εδάφους της.

  Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 προβλέπει περίπου 6,5 τρισ. ρούβλια (112 δισ. δολάρια) σε "απόρρητες" ή απροσδιόριστες δαπάνες, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται στο έγγραφο του προϋπολογισμού. Συνολικά, οι δαπάνες προβλέπονται σε 29 τρισ. ρούβλια.

  Το επίπεδο μυστικότητας είναι πρωτοφανές και αντανακλά την αυξανόμενη απροθυμία της Ρωσίας να ανοίξει τα βιβλία της στον έλεγχο μετά την εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση έχει ήδη σταματήσει να δημοσιεύει ορισμένα βασικά στατιστικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς ανάλυσης του εμπορίου.

  Το Ελεγκτικό Επιμελητήριο της Ρωσίας, ένα όργανο παρακολούθησης του κρατικού προϋπολογισμού, έχει εκτιμήσει ότι οι δαπάνες για "απόρρητες" ανάγκες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αντιπροσώπευαν κάτι λιγότερο από το 19%. Το μερίδιο των μυστικών αναγκών του προϋπολογισμού είχε προηγουμένως κορυφωθεί σε ποσοστό άνω του 21% το 2015 και ήταν σε ιστορικό χαμηλό 14,9% πέρυσι, σύμφωνα με τη ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

  "Έχουμε αποκλείσει πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης την Τετάρτη. Είπε ότι η Ρωσία δεν θα αποκαλύψει το κόστος αυτού που το Κρεμλίνο αποκαλεί "ειδική επιχείρηση" στην Ουκρανία.

  Για όλες τις δαπάνες που δεν αναλύονται, η μετατόπιση των προτεραιοτήτων είναι σαφής στο νέο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο προσθέτει πολύ περισσότερες δαπάνες για τον στρατό. Εάν εγκριθεί, οι δαπάνες για την άμυνα το επόμενο έτος θα είναι πάνω από 43% υψηλότερες από ό,τι είχε αρχικά υποτεθεί.

  Το δημοσιονομικό σχέδιο πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον πρόεδρο για να γίνει νόμος. Όλες οι μυστικές δαπάνες θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια μιας κλειστής ακρόασης στην επιτροπή, σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ. 

  Ο προϋπολογισμός θα πρέπει πιθανότατα να συμπεριλάβει και το κόστος της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία που ελέγχουν σήμερα τα στρατεύματα του Κρεμλίνου μετά τα δημοψηφίσματα που καταδικάστηκαν από τον ΟΗΕ. Η Ρωσία θα υπογράψει συνθήκες για την απορρόφηση των περιοχών την Παρασκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ