Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 14:32

  Ο Ερντογάν προτρέπει την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια

  Ο Ερντογάν προτρέπει την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ειρωνείες προς την Ευρώπη μονοπώλησαν την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για να πείσει το εσωτερικό του ακροατήριο, εν όψει των εκλογών του 2023, πως ό,τι κάνει είναι αποτελεσματικό, είπε ότι τα κοινοβούλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζουν κουβέρτες για τον χειμώνα, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο πρόβλημα ενέργειας.

  Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, στράφηκε στο κοινό που παρακολουθούσε και σαν σε τοκ σόου ρώτησε: "Αλλά η Τουρκία έχει τέτοιο πρόβλημα, έχουμε εμείς τέτοιο πρόβλημα; Όχι", με το κοινό να συμφωνεί και ο Ερντογάν προσέθεσε: "Παρακολουθείτε επίσης στενά τις εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας που γίνονται σε επίπεδο του ίδιου του προέδρου. Μοιράζουν παπλώματα και κουβέρτες στα κοινοβούλια. Ως Τουρκία, μπαίνουμε σχετικά άνετα σε αυτήν την επώδυνη περίοδο, με τα έργα αγωγών που εγγυώνται την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού, τις συμφωνίες που έχουμε κάνει, τους χώρους αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, και τις δραστηριότητες γεώτρησης και εξερεύνησης που πραγματοποιούμε στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο".

  Ο Ερντογάν μίλησε στην 21η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εμπόρων και Βιοτεχνών. Έθιξε πολλά θέματα μεταξύ των οποίων η οικονομική διαχείριση, το τουρκικό μοντέλο οικονομίας ενάντια στην παγκόσμια κρίση, η συνομιλία του με τον Πούτιν, αλλά και οι οδηγίες του για τις τράπεζες.

  Ο Ερντογάν δηλώνοντας ότι κανείς δεν θα μπει σε μπελάδες είπε ότι η μείωση των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστεί: "Μειώσαμε το επιτόκιο στο 12. Αλλά δεν είναι αρκετό. Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι τα επιτόκια. Η Τουρκία δεν τρέφει κανέναν σεβασμό για τα παλιά υποχρεωτικά μοντέλα οικονομολόγων", είπε θέλοντας να εμφανιστεί ως κομιστής νέου οικονομολογικού ρεύματος.

  "Συζητήθηκε το ζήτημα με την κεντρική τράπεζα. Υπογράμμισα την ανάγκη για περαιτέρω μείωση (επιτοκίων) στις προσεχείς συνεδριάσεις της επιτροπής νομισματικής πολιτικής", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

  Χθες Τετάρτη, εξάλλου, είπε πως αναμένει μονοψήφια επιτόκια μέχρι το τέλος της χρονιάς.

  Σημειώνεται ότι τους τελευταίους δύο μήνες η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 12%, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές την ώρα που ο πληθωρισμός κάλπαζε με 80% τον Αύγουστο.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ