Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 13:09

  Η Κίνα ετοιμάζει παρέμβαση για να ανακόψει την πτώση του γουαν έναντι του δολαρίου

  Η Κίνα ετοιμάζει παρέμβαση για να ανακόψει την πτώση του γουαν έναντι του δολαρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ζήτησε από τις μεγάλες κρατικές τράπεζες να είναι έτοιμες να πουλήσουν δολάρια για γουαν σε υπεράκτιες αγορές, καθώς εντείνει τις προσπάθειές της να ανακόψει την πτώση του νομίσματος, δήλωσαν τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters.

  Οι κρατικές τράπεζες ενημερώθηκαν να ζητήσουν από τα υπεράκτια υποκαταστήματά τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, να επανεξετάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε υπεράκτιες αγορές και να διασφαλίσουν ότι τα αποθέματα δολαρίων ΗΠΑ είναι έτοιμα προς χρήση, δήλωσαν στο Reuters τρεις από τις πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

  Η ταυτόχρονη πώληση δολαρίων και αγορά γουάν θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το κινεζικό νόμισμα, το οποίο έχει χάσει πάνω από 11% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος και φαίνεται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη ετήσια απώλεια από το 1994.

  Η κλίμακα αυτού του γύρου πώλησης δολαρίων για την υπεράσπιση του εξασθενημένου γουάν θα είναι μάλλον μεγάλη, δήλωσε μία από τις πηγές. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

  Το υπεράκτιο γουάν της Κίνας αναπήδησε αμέσως περίπου 200 μονάδες μετά το ρεπορτάζ του Reuters πριν από την τελευταία διαπραγμάτευση στα 7,1849 ανά δολάριο.

  Ενώ η υποτίμηση του γουάν ήταν σταδιακή και σύμφωνη με την πτώση των κύριων νομισμάτων έναντι του δολαρίου που ενισχύεται από την επιθετική νομισματική σύσφιξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η πτώση του στην ασθενέστερη πλευρά των 7 ανά δολάριο έχει προκαλέσει ανησυχίες για το εγχώριο κλίμα και τις πιθανές εκροές κεφαλαίων.

  Το υπεράκτιο γουάν κινείται σε σταθερό ρυθμό με την χερσαία μονάδα, αλλά ο όγκος συναλλαγών του αντιπροσωπεύει περίπου το 70% όλων των συναλλαγών γουάν σε συνάλλαγμα παγκοσμίως, επισκιάζοντας τους όγκους που διακινούνται στην ηπειρωτική χώρα.

  Οι κινεζικές αρχές έχουν παρέμβει στο παρελθόν στην υπεράκτια αγορά γουάν για να το κατευθύνουν.

  Πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο παρέμβασης περιλαμβάνει τη χρήση των αποθεμάτων δολαρίων των κρατικών δανειστών κατά κύριο λόγο. Αλλά το συνολικό ποσό της πώλησης δολαρίων δεν έχει ακόμη καθοριστεί, καθώς οι κινήσεις του γουάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις του δολαρίου και την πορεία σύσφιξης της Fed, ανέφερε η πηγή.

  Η Κίνα χρησιμοποίησε 1 τρισ. δολάρια από τα επίσημα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει το νόμισμα μετά από μια υποτίμηση 2% το 2015 που αναστάτωσε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

  Οι κρατικές τράπεζες, οι οποίες συνήθως ενεργούν ως αντιπρόσωποι της PBOC στις υπεράκτιες αγορές, αγωνίζονται να προμηθευτούν περισσότερα δολάρια, δήλωσε μία από τις πηγές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ