Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 12:45

  Λίβανος: Το κοινοβούλιο απέτυχε να εκλέξει νέο αρχηγό του κράτους

  Λίβανος κοινοβούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κοινοβούλιο του Λιβάνου απέτυχε σήμερα να εκλέξει νέο αρχηγό του κράτους που θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο Μισέλ Αούν όταν λήξει η θητεία του στις 31 Οκτωβρίου και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι δήλωσε πως θα συγκαλέσει νέα συνεδρίαση όταν προκύψει συναίνεση για έναν υποψήφιο.

  Οι περισσότερες ψήφοι των βουλευτών κατά τη σημερινή συνεδρίαση -63- ήταν λευκές. Ο χριστιανός πολιτικός Μισέλ Μουαουάντ κέρδισε 36 ψήφους από τους 122 παρόντες βουλευτές.

  Αν δεν προκύψει συναίνεση σε έναν υποψήφιο, η προεδρία θα παραμείνει κενή, όταν λήξει η θητεία του Αούν, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

  Στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος του Λιβάνου, που βασίζεται στα θρησκεύματα, τη θέση του προέδρου της χώρας καταλαμβάνει ένας Μαρωνίτης χριστιανός. Η θέση έχει παραμείνει κενή αρκετές φορές μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

  Προβλέποντας το κενό αυτό, οι πολιτικοί έχουν αυξήσει τις προσπάθειες για να συμφωνήσουν σε μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον σουνίτη μουσουλμάνο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι -ο οποίος υπηρετεί τώρα ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός-, στον οποίο μπορούν να περάσουν οι προεδρικές εξουσίες μέχρι να συμφωνηθεί η εκλογή ενός προέδρου.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ