Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 11:57

  Ισπανία: Σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 9% από 10,5%

  Ισπανία: Σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 9% από 10,5%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απροσδόκητη αποκλιμάκωση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο.

  Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα αυξήθηκαν με ρυθμό 9% σε ετήσια βάση επιβραδύνοντας σημαντικά από 10,5% του περασμένου μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE).

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέτρηση ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο και αισθητά κάτω από το 10,1% που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

  Ωστόσο, τα μηνύματα δεν ήταν το ίδιο θετικά από το μέτωπο του δομικού πληθωρισμού, που δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, και οποίος υποχώρησε ελαφρώς στο 6,2% σε ετήσια βάση από το 6,4% τον Αύγουστο δείχνοντας ότι οι υποκείμενες πιέσεις διατηρούνται.

  Σε εναρμονισμένο επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας μειώθηκε στο 9,3%, από το 10,5% του Αυγούστου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν επίσης ότι θα κινηθεί στο 10,1%.

  "Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε απέναντι στην αρχή μιας πτώσης του πληθωρισμού, η οποία όμως θα είναι πολύ αργή και με περιστασιακές οπισθοδρομήσεις", δήλωσε ο Raymond Torres, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στο think-tank Funcas στη Μαδρίτη. "Η μέτρια πτώση του δομικού πληθωρισμού το επιβεβαιώνει αυτό".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ