Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 11:13

  Γερμανία: Συρρίκνωση -0,4% για το 2023 προβλέπουν τέσσερα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα (upd)

  Γερμανια οικονομια πτωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:13

  Η γερμανική οικονομία πιθανότατα θα συρρικνωθεί 0,4% στο επόμενο έτος, λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τα κορυφαία ινστιτούτα της χώρας, που περιέκοψαν τις εκτιμήσεις τους από τον Απρίλιο, για ανάπτυξη 3,1%.

  Η γερμανική παραγωγή θα διαμορφωθεί 160 δισ. ευρώ χαμηλότερα αυτό το έτος και στο επόμενο, σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν πριν από πέντε μήνες, εν μέρει λόγω της δραστικής αύξησης του ενεργειακού κόστους, προέβλεψαν τα τέσσερα ινστιτούτα σε μια διετή έκθεση την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για τις δικές της εκτιμήσεις.

  "Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και η επακόλουθη κρίση των ενεργειακών αγορών, οδηγούν σε μια αξιοσημείωτη ύφεση τη γερμανική οικονομία", ανέφερε ο Torsten Schmidt, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στο ινστιτούτο RWI και εκπρόσωπος του Joint Economic Forecast Project Group.

  Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λόγω της εξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων, που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

  Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Καγκελαρίου Σολτς προσπαθεί να μειώσει αυτή την εξάρτηση αλλά η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν δύσκολο χειμώνα και με την προοπτική φυσικού αερίου με το δελτίο και με διακοπές.

  Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει τρία πακέτα μέτρων βοήθειας, αξίας σχεδόν 100 δισ. ευρώ, για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά έχει επίσης προειδοποιήσει ότι δεν διαθέτει τους πόρους για να εξαλείψει πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις.

  "Ο πληθωρισμός-ρεκόρ, ιδιαίτερα η εκτίναξη των τιμών ενέργειας, πλήττουν σκληρά πολλές εταιρείες", αναφέρει ο Martin Wansleben, γενικός διευθυντής του βιομηχανικού λόμπι DIHK.

  "Οι συνέπειες είναι διακοπή παραγωγής, απώλειες στη δημιουργία αξίας, την μετεγκατάσταση της παραγωγής στο εξωτερικό, ακόμη και κλείσιμο εργοστασίων", πρόσθεσε.

  "Ο αριθμός των επιχειρήσεων που είτε δεν λαμβάνουν καθόλου συμβόλαια προμήθειας ενέργειας είτε τα λαμβάνουν μόνο σε ακραίες τιμές, αυξάνεται για την ώρα".

  Τα ινστιτούτα προειδοποιούν στην έκθεσή τους ότι αν και η ενεργειακή κρίση αναμένεται να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα, που σημαίνει "μόνιμη απώλεια ευημερίας για τη Γερμανία".

  Προχώρησαν στην περικοπή των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη αυτό το έτος στο 1,4% από το 2,7%, και τόνισαν πως αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στους επόμενους μήνες, και θα διαμορφωθεί στο 8,8% στο επόμενο έτος, σε σχέση με το 8,4% αυτό το έτος, προτού υποχωρήσει σταδιακά προς το 2% το 2024.

  Μάλιστα, προβλέπουν ότι η οικονομία της Γερμανίας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2024, με ρυθμό 1,9%.

  Τα τέσσερα ινστιτούτα που συντάσσουν τις εκτιμήσεις είναι το Ifo, το ΙfW, το IWH και το RWI, ενώ συνεισφορά έχουν επίσης τα Wifo και IHS.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ