Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 07:49

  Marco Xu (Huawei Technologies): Η σημασία της Ελλάδας και η μετατροπή του Πειραιά σε "έξυπνο" λιμάνι

  Marco Xu Huawei Technologies
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

  Στη σημασία που έχει η αγορά της Ελλάδας για την Huwaei Technologies αλλά και στο εμβληματικό project στο οποίο συμμετέχει και το οποίο στοχεύει να μετατρέψει τον Πειραιά στο πρώτο έξυπνο λιμάνι της Ευρώπης μέσω καινοτόμων τεχνολογιών αναφέρθηκε στο Capital.gr ο Marco Xu, Vice President, Director of Public Affairs and Communications της Huawei Technologies για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της ημερίδας Huawei European Innovation Day που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βουδαπέστη. 

  "Η Ελλάδα αναμφίβολα αποτελεί μια σημαντική αγορά για την Huawei. Άλλωστε, έχουμε αναπτύξει μια σειρά από αξιοσημείωτες συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες και πελάτες στην Ελλάδα", επεσήμανε ο κ. Xu και συνέχισε λέγοντας:  "Σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες, πρόσφατα ανακοινώσαμε μια μεγάλη συνεργασία με το λιμάνι του Πειραιά, όπου μελλοντικά θα μετατραπεί σε έξυπνο λιμάνι, όπως αντίστοιχα κάναμε στον τερματικό σταθμό στο σιδηρόδρομο East-West Gate της Ουγγαρίας. Το τελευταίο αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας project για εμάς όπως βέβαια και αυτό του Πειραιά". 

  Η αύξηση της αποδοτικότητας 

  Σύμφωνα με τον κ. Xu, η αποδοτικότητα του λιμανιού είναι πρώτιστης σημασίας και συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της διαδικασίας φόρτωσης και εκφόρτωσης των εμπορευματοκιβωτίων καθώς και την αυτοματοποίηση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για αυτή τη διαδικασία όπως είναι οι γερανοί. "Δεν μπορείς πάντοτε να στηρίζεσαι στις ανθρώπινες δυνάμεις και για το λόγο αυτό χρειάζονται πιο αυτοματοποιημένες λύσεις και σίγουρα η τεχνολογία συμβάλλει σημαντικά σε αυτό το κομμάτι. Αυτό έγινε στην περίπτωση του τερματικού σταθμού στην Ουγγαρία καθώς και σε αρκετά λιμάνια της Κίνας, όπου μετά την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών, αυξήθηκε σημαντικά η αποδοτικότητα", υπογράμμισε. Να σημειωθεί ότι πριν περίπου ένα χρόνο στην Ουγγαρία ολοκληρώθηκε ο πρώτος τεχνολογικά αναβαθμισμένος τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, ένα έργο που κόστισε 82 εκατ. ευρώ. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι όλοι οι χειριστές των γερανών, που χρησιμοποιούνται για φόρτωση και εκφόρτωση, δε βρίσκονται μέσα στο όχημα αλλά ουσιαστικά το πιλοτάρουν από απόσταση σε κτίριο που είναι εντός του σταθμού.

  Το κέντρο διανομής και συναρμολόγησης στην Βουδαπέστη

  Την ίδια στιγμή στην Ουγγαρία και πιο συγκεκριμένα 20 χιλιόμετρα έξω από την Βουδαπέστη ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009 το μεγαλύτερο κέντρο διανομής και συναρμολόγησης της Huawei Technologies στην Ευρώπη. Η περιοχή δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς ο κινεζικός κολοσσός τεχνολογίας έλαβε υπόψη του δύο βασικές παραμέτρους. Η πρώτη αφορούσε στη γεωγραφική θέση της χώρας, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και σε επίπεδο αποστάσεων εξυπηρετεί το σύνολο των κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου ενώ η δεύτερη σχετιζόταν με το φιλικό για τις ξένες επενδύσεις φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο της Ουγγαρίας.

  Δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, η Huawei αποφάσισε να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να το μετατρέψει στο πρώτο "έξυπνο" εργοστάσιο που διατηρεί εκτός Κίνας με τη βοήθεια της τεχνολογίας 5G και της τεχνητής νοημοσύνης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιτρέπει σε μια σειρά λύσεων Industry 4.0 που βασίζονται στο 5G να υποστηρίξουν το κέντρο logistics, το οποίο είδε τις επιδόσεις του να βελτιώνονται κατά 20-30% από την στιγμή που ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίησή του.

  Μερικές από αυτές τις λύσεις περιλαμβάνουν αυτόματα ανυψωτικά οχήματα χωρίς οδηγό για τη μεταφορά των πακέτων και "έξυπνα" γυαλιά τα οποία φορά ο μηχανικός και δίνει απευθείας εικόνα στον αντίστοιχο μηχανικό που βρίσκεται στην Κίνα καθώς ενώ το ιδιωτικό δίκτυο 5G ενισχύει επίσης την ασφάλεια εργασίας και δεδομένων σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Πρόσφατα ο κινεζικός κολοσσός τεχνολογίας ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην Γαλλία, το οποίο επίσης θα βασίζεται στην τεχνολογία 5G για τη λειτουργία του, δείχνοντας ξεκάθαρα το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν τα ιδιωτικά δίκτυα στην παραγωγική διαδικασία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ