Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2022 17:17

  ΕΕ: Οι νέες κυρώσεις θα στερήσουν από τη Μόσχα 7 δισ. ευρώ - Τίθενται οι νομικές βάσεις για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.11

  Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε την Τετάρτη ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με σκοπό "να κάνει το Κρεμλίνο να πληρώσει" για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με τα "εικονικά δημοψηφίσματα" σε κατεχόμενα εδάφη.

  "Δεν αναγνωρίζουμε τα εικονικά δημοψηφίσματα και κάθε είδους προσάρτηση στην Ουκρανία και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση", δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

  Το προτεινόμενο όγδοο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει περαιτέρω απαγορεύσεις εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, που αναμένεται να στερήσουν από τη Μόσχα επιπλέον 7 δισ. ευρώ σε έσοδα, και περισσότερες απαγορεύσεις εξαγωγών σε βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον στρατό, όπως είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν.

  Πέραν αυτού, στο πακέτο κυρώσεων τίθενται οι νομικές βάσεις για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και θα απαγορεύσει σε πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικές θέσεις σε ρωσικές κρατικές εταιρείες, δήλωσε η ίδια. Η ίδια υπενθύμισε ότι οι χώρες του G7 έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να βάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 7 Δεκεμβρίου.

  Η Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι νέα φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων. Παράλληλα, ο ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις στοχεύουν 1.300 άτομα και οντότητες.

  Ακόμη, ο Μπορέλ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα "ψεύτικα" δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία. "Με τα παράνομα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014", είπε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, επισημαίνοντας ότι τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα αυξήσει κι' άλλο τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

  Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

  Αναλυτικά τι προτείνει το νέο πακέτο κυρώσεων:

  1) Νέες προσθήκες φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων στις κυρώσεις

  2) Περαιτέρω εμπορικοί περιορισμοί:

  - Νέες απαγορεύσεις εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, στερώντας από τη ρωσική οικονομία 7 δισ. ευρώ σε έσοδα.
   
  - Νέα προϊόντα που δεν μπορούν να εξαχθούν στη Ρωσία, ιδίως βασικές τεχνολογίες που απαιτούνται για την πολεμική της μηχανή

  3) Η Ρωσία δεν πρέπει να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία. 

  Για αυτό η Κομισιόν προτείνει:
   
  - Πρόσθετες απαγορεύσεις στην παροχή ευρωπαϊκών υπηρεσιών
   
  - Απαγόρευση στους υπηκόους της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικές θέσεις σε ρωσικές κρατικές εταιρείες.

  4) Τίθεται νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.
   
  Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται προμήθειες ρωσικού πετρελαίου σε χαμηλές τιμές. Αυτό το πλαφόν θα συμβάλει στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας και θα διατηρήσει σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

  5) Ενισχύονται οι προσπάθειες για την πάταξη της παράκαμψης κυρώσεων.

  Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται μια νέα κατηγορία για να καταγράφονται τα άτομα που παρακάμπτουν τις κυρώσεις. Αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, αναμένεται να έχει σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ