Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2022 13:46

  Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Περιμένει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες, χωρίς να αποκλείει τις 100 μονάδες

  Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Περιμένει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες, χωρίς να αποκλείει τις 100 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήταν "πολύ, αυτή την στιγμή", εκτίμησε το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος περιμένει μια αύξηση κατά 75 μονάδες. 

  "Οι 50 [μονάδες] μπορεί να είναι το ελάχιστο" στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου για τα επιτόκια, δήλωσε ο Χόλτσμαν μιλώντας στο Bloomberg. "Θα μπορούσε να είναι 100; Θα μπορούσε, αλλά δεν βλέπω την ανάγκη τώρα να πάμε τόσο γρήγορα. Νομίζω ότι οι 75 μονάδες θα είναι μια καλή υπόθεση", πρόσθεσε.

  Ο αξιωματούχος σημείωσε πάντως ότι η ΕΚΤ έχει ακόμα "κάποιο δρόμο" μέχρι το ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο ούτε τονώνει αλλά ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα. Σημείωσε ότι το να φτάσει το επιτόκιο των καταθέσεων στο 2,5% από 0,75% που είναι σήμερα, σίγουρα θα το οδηγούσε πέρα από το ουδέτερο. 

  Σημείωσε επίσης ότι η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που η ΕΚΤ συγκέντρωσε τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί μέρος της διαδικασίας ομαλοποίησης [της πολιτικής] και το θέμα της ποσοτικής σύσφιξης θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της τράπεζας την επόμενη εβδομάδα στην Κύπρο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ