Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2022 11:23

  ΕΕ: Προς αναβολή η φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια

  Ενεργειακη κριση ΕΕ ευρω φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν να αναβάλλουν για ένα χρόνο την  επιβολή ειδικής εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, στην προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα λάβουν προκειμένου να στηρίξουν τους καταναλωτές απέναντι στην κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων της ενέργειας.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την τελευταία τροποποίηση της σχετικής ευρωπαϊκής πρότασης, αυτή προβλέπει ότι θα αφήνεται στην ευχέρεια των κρατών μελών να επιβάλλουν τον προγραμματισμένο ευρωπαϊκό φόρο στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας το 2022 ή μόνο το 2023 εάν το επιθυμούν.

  Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την επιβολή εισφοράς  υπερκερδών στις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης εντός του 2022, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν άμεσα πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

  Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η τελευταία ευρωπαϊκή πρόταση προβλέπει ότι η έκτακτη εισφορά μπορεί να επιβληθεί είτε το 2022, είτε το 2022 και το 2023, είτε μόνο το 2023.

  "Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αλλαγή και δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτό", δήλωσε διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ στο Reuters, υπό καθεστώς ανωνυμίας. 

  Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές ποιες χώρες ζήτησαν να καθυστερήσει το μέτρο.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι χώρες της ΕΕ αναζητούν επίσης το περιθώριο να διατηρήσουν τις δικές τους εθνικές εισφορές, αντί να τις αντικαταστήσουν με εκείνες που προβλέπει το σχέδιο της ΕΕ.

  Κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν επιβάλλει ήδη φόρο υπερκερδών στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα μπορούν να διατηρήσουν αυτές τις ρυθμίσεις εφόσον θεωρηθούν "ισοδύναμες" με την εισφορά που προτείνει η ΕΕ, προστίθεται.

  Η ευρωπαϊκή έκτακτη εισφορά αφορά σε "πλεονάζοντα" κέρδη που ξεπερνούν το 20% των φορολογητέων κερδών μιας εταιρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον προσχέδιο που είχε συντάξει η Τσεχική Δημοκρατία της Ένωσης.

  Τα κράτη - μέλη θα μπορούν επίσης, αν το επιλέξουν, να επιβάλουν ένα φόρο άνω του 33% των πλεονάζοντων κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων σε ένα οικονομικό έτος (το επίπεδο που προτείνει η ΕΕ), σύμφωνα με το προσχέδιο.

  Διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ θα επιχειρήσουν να έρθουν σε συμφωνία με βάση τη νέα πρόταση σήμερα, Τετάρτη.

  Ακολούθως, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα εγκρίνουν στη συνέχεια τη συμφωνία σε συνάντηση την Παρασκευή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ