Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Σεπ-2022 14:01

  Η επιστράτευση του Πούτιν πλήττει τη ρωσική οικονομία εκεί που πονάει

  Πουτιν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακοινώσει την επιστράτευση 300.000 ανδρών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, πλήττει τη ρωσική οικονομία σε σημεία που πονάει.

  Η εντολή του Πούτιν απομακρύνει περίπου 1/100 ενεργούς εργαζόμενους από τις δουλειές τους για να σταλούν στο μέτωπο, την ώρα που η ανεργία έχει σημειώσει ρεκόρ - εν μέσω και της φυγής από τη χώρα Ρώσων που προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση - με αποτέλεσμα να υπάρχουν λίγοι υποψήφιοι για να καλύψουν τις θέσεις. Και είναι πιθανό αυτή η κατάσταση να πλήξει τα ήδη εύθραυστα οικονομικά των Ρώσων, αφήνοντας ορισμένες οικογένειες χωρίς εισοδήματα.

  "Η επιστράτευση προσφέρει ένα ισχυρό αρνητικό σοκ στο καταναλωτικό συναίσθημα", δήλωσε η οικονομολόγος της Renaissance Capital, Sofya Donets. "Θα δούμε μια στρατηγική εγκατάλειψης περιττών αγορών και μια βαθιά πτώση της ζήτησης". Η ίδια προβλέπει ότι η πτώση αυτή θα ενισχύσει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος κατά 0,5%.

  Το Bloomberg Economics αναμένει επίσης ότι η επιστράτευση θα βαθύνει τη μείωση του ΑΕΠ και θα ενισχύσει τον πληθωρισμό φέτος. "Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι επιπτώσεις είναι πιθανό να επιμείνουν τα επόμενα πέντε χρόνια", δήλωσε ο Ρώσος οικονομολόγος Alexander Isakov.

  Η ρωσική οικονομία άντεξε καλύτερα τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση  από ό,τι πολλοί είχαν προβλέψει. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναμένει συρρίκνωση περίπου 3% φέτος και 1% το επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να τρέχει σε επίπεδο πολύ πάνω από τον στόχο.

  Με την αγορά εργασίας να είναι ήδη στενή, οι εταιρείες προσπαθούν να αποτρέψουν την επιστράτευση των υπαλλήλων τους. Οι κυβερνητικοί κανονισμοί επιτρέπουν σε ορισμένους κρίσιμους εργαζόμενους εξαιρέσεις, αλλά ο μηχανισμός για την απόκτησή τους δεν έχει τεθεί ακόμη σε πλήρη λειτουργία από τότε που ο Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση στις 21 Σεπτεμβρίου. Οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε έκκληση την Τρίτη προς την κυβέρνηση να διευρύνει τον κατάλογο για τις εξαιρέσεις, ο οποίος δεν καλύπτει πολλούς μεγάλους βιομηχανικούς τομείς.

  Οι σύμβουλοι έσπευσαν να  συμβουλεύσουν τους εργοδότες σχετικά με το πώς να προστατεύσουν το προσωπικό τους. Παρ' όλα αυτά, ορισμένες επιχειρήσεις συμβουλεύουν το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι τις ημέρες που αναμένεται να διανεμηθούν φύλλα πορείας στους χώρους εργασίας.

  Οι επιχειρήσεις δέχονται πιέσεις

  "Οι αρχές έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της κατάστασης", δήλωσε η Natalya Zubarevich, ειδικός στην οικονομία των ρωσικών περιφερειών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Τα περισσότερα άτομα που επιστρατεύονται είναι πιθανό να προέρχονται από αγροτικές περιοχές, πλήττοντας τον αγροτικό και τον κατασκευαστικό κλάδο, πρόσθεσε η ίδια.

  Οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, στις οποίες ο Πούτιν είχε υποσχεθεί ότι το προσωπικό τους δεν θα κληθεί για επιστράτευση, διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο διαψεύστηκε στην πράξη. Ορισμένες εταιρείες έχουν ναυλώσει ιδιωτικά τζετ για να απομακρύνουν το προσωπικό που επιστρατεύεται, ανέφερε η εφημερίδα Kommersant. 

  Αυτό καθώς μια πληθώρα δεκάδων χιλιάδων Ρώσων προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα, προκαλώντας ουρές χιλιομέτρων στα χερσαία σύνορα και αυξημένες τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια. Εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι το Κρεμλίνο θα κλείσει τα σύνορα, οι αρχές δήλωσαν μόνο ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη τέτοιες αποφάσεις.

  Το πλήγμα για τους καταναλωτές έρχεται καθώς η κυβέρνηση πρόκειται να ενισχύσει την πίεση στα οικονομικά τους. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ένα μεγάλο άλμα στις εισπράξεις φόρου εισοδήματος για τα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αύξηση των εσόδων ώστε να πληρωθεί το κόστος του πολέμου. Οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που ρυθμίζονται από το κράτος αυξάνονται επίσης.

  Αύξηση των δαπανών

  Σίγουρα, η κυβέρνηση υπόσχεται να αυξήσει τα επιδόματα για τις οικογένειες όσων επιστρατεύονται για να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν την περίοδο απώλειας εισοδήματος. Και η Tatiana Orlova της Oxford Economics αναμένει ότι οι υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες θα "τονώσουν την οικονομία φέτος και του χρόνου".

  Ο αρχικός αντίκτυπος στα δεδομένα θα μπορούσε να είναι μικτός, σύμφωνα με την Donets της Renaissance. "Κάποιοι από τους Ρώσους που επιστρατεύονται θα υπολογίζονται ως απασχολούμενοι και οι μισθοί τους θα εμφανίζονται στην πραγματικότητα υψηλότεροι, ενώ οι κρατικές δαπάνες θα παραμείνουν αυξημένες και ορισμένοι "επιστρατεύσιμοι" κλάδοι της βιομηχανίας θα παρουσιάσουν ανάπτυξη", πρόσθεσε. 

  Μακροπρόθεσμα, η επιστράτευση και ο αυξανόμενος απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών από τον πόλεμο θα μειώσουν τον ήδη μικρό αριθμό Ρώσων στην κύρια ηλικία εργασίας, σύμφωνα με την Zubarevich.

  "Το κυριότερο θέμα δεν είναι η απώλεια εργαζομένων, αλλά το brain drain", προειδοποίησε. "Οι άνθρωποι που φεύγουν είναι κατά κανόνα πιο πλούσιοι, μορφωμένοι. Δεν μπορείς να φύγεις με άδειο πορτοφόλι".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ