Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Σεπ-2022 13:30

  Καμπανάκι υφεσιακού κινδύνου από Κίνα: "Μειώνεται η παγκόσμια ζήτηση για αγαθά"

  Κινα εμποριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ζήτηση από εξωτερικό για προϊόντα τα οποία παράγονται στην Κίνα αποδυναμώνεται, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει τον βηματισμό της, προειδοποίησε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, μολονότι η χώρα αναμένει επέκταση του όγκου του διεθνούς εμπορίου της χώρας στο β' εξάμηνο του 2022.

  "Η επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης είναι η μεγάλύτερη αβεβαιότητα την οποία αντιμετωπίζει το κινεζικό εμπόριο", ανέφερε ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Wang Shouwen, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη στο Πεκίνο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. "Οι εταιρείες μας μάς αναφέρουν πτώση παραγγελιών, καθώς η ζήτηση από βασικές αγορές υποχωρεί".

  Μια έκρηξη εξαγωγών η οποία αιμοδότησε την κινεζική οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και άλλα αρνητικά φαινόμενα διεθνώς συμπιέζουν την παγκόσμια ζήτηση. Οι εξαγωγές τιμολογημένες σε δολάριο ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,1% τον Αύγουστο, στον χαμηλότερο ρυθμό από τον Απρίλιο, όταν ένα lockdown στη Σαγκάη είχε δημιουργήσει αναταραχή στα λιμάνια της χώρας.

  Το κόστος αποστολής αγαθών από την Κίνα, εξάλλου, έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από δύο χρόνια, καθώς η παγκόσμια οικονομία "κατεβάζει ταχύτητα".

  Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της αξίας των εμπορικών συναλλαγών οφέιλεται πλέον αποκλειστικά στην αύξηση τιμών και όχι στην αύξηση του όγκου των αγαθών που μπαίνουν στα πλοία προς αποστολή. Το λιμάνι της Σαγκάης διαχειρίστηκε 8,4% λιγότερο όγκο φορτίου τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, όπως είχε ανακοινώσει ο διαχειριστής του νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

  Μολονότι ο Wang ανέφερε ότι η Κίνα πιστεύει ότι θα δει αύξηση στον όγκο του διεθνούς εμπορίου της τους τελευταίους μήνες του 2022, σημείωσε ότι η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αποτελούν μεγάλο ανασχετικό παράγοντα.

  Ο αυξημένος πληθωρισμός στις μεγάλες οικονομίες έχει συμπιέσει την κατανάλωση προϊόντων σε αυτές τις περιοχές του κόσμου, με πολλές εταιρείες στο εξωτερικό να έχουν υψηλά αποθέματα που χρειάζεται να "ξεφορτωθούν" - γεγονός που πλήττει τις νέες παραγγελίες. Η δε ζήτηση για εξοπλισμό εργασίας από το σπίτι, που είχε εκτιναχθεί λόγω πανδημίας, υποχωρεί.

  Ταχεία πάντως, όπως σημείωσε ο Κινέζος αξιωματούχος, είναι η αύξηση στους κλάδους του αυτοκινήτου και των ηλιακών μπαταριών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ