Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 17:58

  Σούζαν Κόλινς (Fed): Απαιτείται πρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

  Σούζαν Κόλινς (Fed): Απαιτείται πρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Boston, Σούζαν Κόλινς, στην πρώτη δημόσια ομιλία της από την ανάληψη των καθηκόντων της, τόνισε ότι απαιτείται πρόσθετη σύσφιξη [της πολιτικής] για να περιοριστεί ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός, προειδοποιώντας ότι η διαδικασία αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποιες απώλειες θέσεων εργασίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.  

  "Η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο θα απαιτήσει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, όπως έδειξαν και οι τελευταίες προβλέψεις της τράπεζας", ανέφερε η Κόλινς στο πλαίσιο ομιλίας της σήμερα. "Θα είναι σημαντικό να δούμε ξεκάθαρα και πειστικά σημάδια ότι ο πληθωρισμός μειώνεται".

  Η Κόλινς έχει δικαίωμα ψήφου φέτος στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve. 

  Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, οδηγώντας τα επιτόκια τους στο 3% με 3,25%. Οι μέσες προβλέψεις δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι εκτιμούν πώς τα επιτόκια θα φτάσουν στο 4,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 4,6% το 2023, σε μια πιο επιθετική μετατόπιση απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά. 

  Οι προβλέψεις υποδηλώνουν άλλες 125 μονάδες βάσης σύσφιξης φέτος, ένδειξη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν την επιθετική εκστρατεία τους καθώς προσπαθούν να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

  Η Κόλινς, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο, δεν διευκρίνισε πόσο περισσότερη σύσφιξη θεωρεί ότι χρειάζεται για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος είπε ότι "παραμένει πολύ υψηλός". Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,3% τους 12 μήνες έως τον Αύγουστο.

  Η επικεφαλής της Federal Reserve Bank of Boston σημείωσε τους κινδύνους στην αγορά εργασίας από την αυστηρότερη πολιτική. "Προβλέπω ότι η επίτευξη σταθερότητας των τιμών θα απαιτήσει βραδύτερη ανάπτυξη της απασχόλησης και κάπως υψηλότερο ποσοστό ανεργίας", ανέφερε και πρόσθεσε: "Και παίρνω πολύ σοβαρά υπόψη ότι η ανεργία είναι ένα επώδυνο φαινόμενο με το κόστος να συγκεντρώνεται δυσανάλογα σε ομάδες που παραδοσιακά περιθωριοποιούνται".

  Μπόστικ: Η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί 

  Από την πλευρά του ο διοικητής της Atlanta Fed, Ράφαελ Μπόστικ ανέφερε σήμερα ότι η προσοχή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα παραμένει στραμμένη στον έλεγχο του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι η μεταβλητότητα που πρόσφατα γνώρισαν οι αμερικανικές αγορές, αλλά και οι αγορές συναλλάγματος, ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι αυτό να γίνει. 

  "Ο σημαντικότερος στόχος είναι να τεθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο", ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης. "Μέχρι να γίνει αυτό, θα δούμε, πιστεύω, μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές, προς όλες τις κατευθύνσεις", πρόσθεσε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ