Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 17:48

  Λαγκάρντ: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξάνονται "για αρκετές συνεδριάσεις"

  25855844
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να "επιβραδυνθεί σημαντικά", σύμφωνα με την Πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ.

  "Αναμένουμε ότι θα αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να θωρακιστούμε απέναντι στον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό", δήλωσε η κ. Λαγκάρντ σήμερα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

  Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις υπήρξε ιδιαίτερα διευρυμένη, υποδηλώνοντας ότι ενδεχομένως να υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να περιορίσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% - που τρέχει σχεδόν πενταπλάσιος σήμερα.

  Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι επενδυτές στις αγορές κεφαλαίων ποντάρουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ακόμα μία θηριώδη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (+0,75%) τον Οκτώβριο, ενώ το βασικό της επιτόκιο που βρίσκεται σήμερα στο +0,75% θα έχει ξεπεράσει το 2% έως το τέλος του έτους. 

  Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες κινήσεις της ευρωτράπεζας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα εκτιναχθεί στο 9,7% σε ετήσια βάση σημειώνοντας ακόμα ένα ιστορικό υψηλό.

  Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε στους ευρωβουλευτές ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να φτάσουν στο λεγόμενο "ουδέτερο επιτόκιο", το οποίο ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο θα αποφασίσουν εάν απαιτείται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

  Οι ιθύνοντες της ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται στα επίπεδα του στόχου της Τράπεζας, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

  Σύμφωνα με την ίδια, οι μισθοί ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με φόντο την κατάσταση στην αγοράς εργασίας της ευρωζώνης και την εκτίναξη των τιμών.

  "Η δυναμική των μισθών παραμένει συγκρατημένη μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι ανθεκτικές αγορές εργασίας και κάποιες κινήσεις για να καλυφθεί η διαφορά των τιμών, που θα αντισταθμίζουν τον υψηλό πληθωρισμό, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των μισθολογίων", είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

  Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ακόμα ότι τι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ισολογισμού της μόνο αφότου ολοκληρώσει την "ομαλοποίηση" των επιτοκίων.

  Όπως ανέφερε, η αύξηση του κόστους δανεισμού είναι προς το παρόν το πλέον κατάλληλο και αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού - ρεκόρ στη ευρωζώνη.

  Κάτι που υποδηλώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα εξετάσει τι θα κάνει με τα τρισ. ευρωπαϊκού χρέους που κατέχει το Ευρωσύστημα μόνο όταν τα επιτόκια φτάσουν στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο.

  "Όταν ολοκληρώσουμε την εξομάλυνση της νομισματικής μας πολιτικής, με το πλέον κατάλληλο, αποτελεσματικό και επαρκές εργαλείο, που είναι τα επιτόκια, τότε θα αναρωτηθούμε πώς, πότε και με ποιο ρυθμό θα χρησιμοποιούμε τα άλλα νομισματικά εργαλεία που διαθέτουμε, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής σύσφιξης", είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

  "Αλλά αυτό θα γίνει σε εύθετο χρόνο,  την κατάλληλη στιγμή, όταν θα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία ομαλοποίησης και θα έχουμε εξαντλήσει τα οφέλη αυτού που θεωρούμε ως το καταλληλότερο εργαλείο αυτή τη στιγμή", τόνισε.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω σχόλια έρχονται σε αντίθεση με τις παρατηρήσεις του προέδρου της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, την περασμένη εβδομάδα, ότι η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να συρρικνώνει το απόθεμα κρατικών ομολόγων που αγόρασε κατά τη διάρκεια πρόσφατων κρίσεων.

  "Τα ειδικά μέτρα που λάβαμε πρέπει να παύονται γρήγορα μόλις εκπληρώσουν τον σκοπό τους -- αυτό σημαίνει ότι είμαι ξεκάθαρα υπέρ της μείωσης του ισολογισμού μας", είπε ο Γ. Νάγκελ την Παρασκευή στη Λουκέρνη της Ελβετίας. "Η φάση του τόσο υψηλού πληθωρισμού όπου αναγκαζόμαστε να αυξήσουμε τα επιτόκια απλώς δεν συνδυάζεται με ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο από προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων", είχε τονίσει.

  Σύμφωνα πάντως με άτομα που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν στο Bloomberg, η μείωση των σχεδόν 5 τρισ. ευρώ ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κρίσεων αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των αξιωματούχων που δεν αφορά την νομισματική πολιτική στην Κύπρο στις 5 Οκτωβρίου και πιθανότατα θα επανέλθει και σε επόμενες συνεδριάσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ