Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 14:05

  Simkus (EKT): Το λιγότερο που θα αυξηθούν τα επιτόκια τον επόμενο μήνα είναι 0,50%

  ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το κόστος δανεισμού τον επόμενο μήνα τουλάχιστον κατά μισή μονάδα, καθώς επιδεινώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με το μέλος του δ.σ., Gediminas Simkus.

  "Με βάση τα στοιχεία που βλέπω τώρα, οι πληθωριστικές τάσεις εντείνονται", τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

  "Υπάρχουν λίγες επιλογές στο τραπέζι" για την αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, η χαμηλότερη των οποίων είναι οι 50 μονάδες βάσης.

  Άλλοι παράγοντες θα επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών για τις τιμές και την απασχόληση, δήλωσε.

  Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, που αναμένεται να σημειώσουν άλλο ένα ρεκόρ και να διαμορφωθούν τουλάχιστον πέντε φορές πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

  Ο Λετονός ομόλογος του Simkus, Martins Kazaks, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αυτή τη στιγμή τάσσεται υπέρ της επανάληψης της ιστορικής αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα.

  Ο φόβος είναι ότι η υπερβολικά επιθετική δράση θα επιδεινώσει την ύφεση που επικρατεί στην οικονομία της ευρωζώνης.

  Μιλώντας στο Bloomberg, ο Simkus δήλωσε ότι μια ύφεση στην Ευρώπη θα είχε περιοριστική επίδραση στον πληθωρισμό. αλλά πρόσθεσε ότι "δεν σημαίνει ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις".

  Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση των τρις. ευρώ σε ομόλογα που συγκέντρωσε η ΕΚΤ στη διάρκεια των προηγουμένων κρίσεων –μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη.

  "Δεν θα πρέπει να χάνουμε χρόνο καθυστερώντας συνομιλίες, συζητήσεις και σχεδιάζοντας το QT. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Είναι ένα μέσο για την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής", πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ