Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Σεπ-2022 20:00

  Όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους στη Βόρεια Αμερική

  Όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους στη Βόρεια Αμερική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης στη Γερμανία, οι ΗΠΑ εντείνουν την προσεταιρισμό των γερμανικών εταιρειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt. Εκτός από τη φθηνή ενέργεια, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ προσφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλη βοήθεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις νότιες πολιτείες.

  "Πρόσφατα είχαμε το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος στις ΗΠΑ σε έντεκα από τα τελευταία 14 τρίμηνα", λέει ο Κέβιν Στιτ, κυβερνήτης της Οκλαχόμα, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Ο υπουργός Εμπορίου της Τζόρτζια Πατ Γουίλσον υποστηρίζει παρόμοια θέση: "Το ενεργειακό μας κόστος είναι χαμηλό και τα δίκτυα είναι σταθερά.

  Επιπλέον, η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα είναι τελειωμένη υπόθεση και η πολιτεία του θα συνδέσει δύο νέους πυρηνικούς σταθμούς στο δίκτυο μέχρι το 2024. "Οι εταιρείες που έρχονται στη Γεωργία μειώνουν το κλιματικό τους αποτύπωμα", λέει ο Γουίλσον.

  Το φλερτ ήταν επιτυχές: πολλές γερμανικές εταιρείες σχεδιάζουν να ιδρύσουν ή να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους στις ΗΠΑ, όπως δείχνει έρευνα της Handelsblatt. Στοιχεία από σημαντικές πολιτείες όπως η Βιρτζίνια, η Τζόρτζια και η Οκλαχόμα αποδεικνύουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον.

  Η γερμανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τον κίνδυνο ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμες αλλαγές στην οικονομική δομή. "Η Γερμανία απειλείται με έξοδο σημαντικών βιομηχανιών", λέει ο Γιεργκ Κούκιες, υφυπουργός και κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Καγκελαρίας. Μεταξύ άλλων, οι παραγωγοί αλουμινίου, γυαλιού, κεραμικών, τσιμέντου και χάλυβα θα βρουν φθηνότερες τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ. Ο Kούκιες υπόσχεται: "Θα το αντιμετωπίσουμε αυτό με το πακέτο ανακούφισης".

  Η Οκλαχόμα στην επίθεση


  Μία από τις πολιτείες των ΗΠΑ που φλερτάρουν ιδιαίτερα επιθετικά τις γερμανικές εταιρείες είναι η Οκλαχόμα. "Είστε εταιρεία από τη Γερμανία και σκέφτεστε να αποκτήσετε παρουσία στις ΗΠΑ; Τότε η Οκλαχόμα είναι 100% η σωστή τοποθεσία", λέει ο κυβερνήτης Στιτ. "Βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση των ΗΠΑ. Οι μισθοί είναι κατά 40 τοις εκατό χαμηλότεροι από ό,τι στην Καλιφόρνια. Και οι άνθρωποι δουλεύουν σκληρά".

  Το σημαντικότερο επιχείρημα για την προσέλκυση γερμανικών εταιρειών είναι η φθηνή ενέργεια. Σε αυτό το θέμα, "είμαστε το νούμερο ένα", λέει ο Στιτ. Το 40% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, λέει- στην παραγωγή φυσικού αερίου είμαστε το νούμερο τρία. "Και οι ρυθμιστές μας είναι εκεί για να κάνουν τη δουλειά σας εύκολη".

  Μόνο στην Οκλαχόμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα περισσότερες από 60 γερμανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Lufthansa, η Aldi, η Fresenius και η Siemens. Στο πλαίσιο των τελευταίων επεκτάσεων, οι εταιρείες έχουν επενδύσει σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το κράτος.

  Οι ΗΠΑ αποτελούν παραδοσιακά έναν σημαντικό επενδυτικό προορισμό για τις γερμανικές εταιρείες - και τα κρατίδια το επισημαίνουν τώρα με επιθετικό τρόπο.

  "Το 2020, πετάξαμε στη Γερμανία και επισκεφθήκαμε τις εταιρείες BMW, Porsche και Mercedes-Benz στο Μόναχο και τη Στουτγάρδη", λέει ο Γουίλσον, Υπουργός Εμπορίου της Γεωργίας. Ο κυβερνήτης του, Brian Kemp, αποφάσισε το ταξίδι αυτό ενόψει της αναδιοργάνωσης των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών: η Γεωργία πρέπει να γίνει το κέντρο της ηλεκτροκίνησης - με τη βοήθεια των γερμανικών εταιρειών.

  "Μας ήταν σαφές: πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι εταιρείες θα είναι επιτυχημένες εδώ στη Γεωργία", λέει ο Γουίλσον. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα όταν μιλάτε με γερμανικές εταιρείες: το θέμα της ενέργειας. "Είμαστε στην πέμπτη θέση των κρατών με τους περισσότερους σταθμούς ηλιακής ενέργειας". Λόγω των νέων πυρηνικών εργοστασίων και της προγραμματισμένης σταδιακής κατάργησης του άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι εταιρείες θα βρουν μια φθηνή, καθαρή και ασφαλή πηγή ενέργειας.

  Επιπλέον, η Γεωργία εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες σχεδιασμού που προσφέρει ο φορολογικός κώδικας των ΗΠΑ. "Στηρίζουμε τις νέες επιχειρήσεις μέσω συγκεκριμένων φορολογικών ελαφρύνσεων. Όποιος δημιουργεί θέσεις εργασίας εδώ, τις παίρνει", λέει ο υπουργός. Το κράτος βοηθά επίσης στην επιλογή της τοποθεσίας - ακόμη και στην εκπαίδευση των εργαζομένων.

  Στοχευμένη περαιτέρω κατάρτιση


  Στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης "Γρήγορη εκκίνηση", η Γεωργία στέλνει τους δικούς της υπαλλήλους στη Γερμανία. Αυτοί περνούν χρόνο σε μια εταιρεία που είναι πρόθυμη να επενδύσει, γνωρίζουν την εταιρική κουλτούρα - και ελέγχουν ποιες δεξιότητες χρειάζεται η εταιρεία. "Στη συνέχεια εκπαιδεύουμε τους εργαζόμενους, ενώ η εταιρεία εξακολουθεί να εγκαθιστά το νέο της εργοστάσιο. Τότε είναι έτοιμο να λειτουργήσει από την πρώτη μέρα". Ο ίδιος ο Γουίλσον έχει επισκεφθεί τη Γερμανία πέντε φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

  Η φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Οι γερμανικές εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων ξένων επενδυτών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία: το 2021 και το 2022 δημιούργησαν τις δεύτερες περισσότερες θέσεις εργασίας στη Γεωργία μετά τις εταιρείες από την Κορέα. Μόνο από το περασμένο φθινόπωρο, μισή ντουζίνα γερμανικές εταιρείες έκαναν τη Γεωργία επενδυτικό προορισμό: η Aurubis επενδύει 340 εκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλων, η Hapag-Lloyd 18 εκατομμύρια δολάρια στη νέα της έδρα στη Βόρεια Αμερική, η Böhringer Ingelheim 57 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ερευνητικό κέντρο.

  Οι εταιρείες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ δεν αναζητούν μόνο φθηνή ενέργεια. Λογωτης ολοένα και πιο αβέβαιης παγκόσμιας πολιτικής κατάστασης, πρόκειται επίσης για τη μείωση της εξάρτησης από προβληματικές αγορές πωλήσεων και αλυσίδες εφοδιασμού, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Η αυτοκινητοβιομηχανία ειδικότερα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα - και επεκτείνεται στις ΗΠΑ.

  Τον Ιούνιο, η Volkswagen εγκαινίασε ένα εργαστήριο μπαταριών αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων στις εγκαταστάσεις της στην Τσατανούγκα του Τενεσί. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας για τις μπαταρίες στο εσωτερικό της εταιρείας, εξήγησε ο επικεφαλής της VW Βόρειας Αμερικής Scott Keogh κατά την τελετή εγκαινίων. Η VW θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ηλεκτροκίνηση και η τοποθεσία της Chattanooga παίζει σημαντικό ρόλο. Η εταιρεία επενδύει συνολικά 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Αμερική μέχρι το 2027.

  Αυτό περιλαμβάνει επίσης μια νέα θυγατρική: η VW θέλει να κερδίσει πελάτες στις ΗΠΑ με τη βοήθεια της αναγεννημένης μάρκας pick-up "Scout". Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες, η Keogh αναζητά ήδη τοποθεσίες για το εργοστάσιο "Scout": περίπου δώδεκα τοποθεσίες βρίσκονται στον κατάλογο των υποψήφιων - συμπεριλαμβανομένων πολλών πολιτειών στο νότο των ΗΠΑ μέχρι το Νέο Μεξικό. "Θα ήμασταν ενθουσιασμένοι αν το Scout ερχόταν σε εμάς", λέει ο υπουργός Εμπορίου Wilson.

  Μεγάλες εταιρείες επενδύουν


  Τον Μάρτιο, η Mercedes-Benz εγκαινίασε το νέο της εργοστάσιο μπαταριών στην Tuscaloosa της Αλαμπάμα. "Μου αρέσει πολύ εδώ!" αναφώνησε στα εγκαίνια ο συνήθως συχνά ψύχραιμος διευθύνων σύμβουλος Όλα Κελένιους, ο οποίος κάποτε εργαζόταν και ο ίδιος στην Αλαμπάμα. Η Mercedes θέλει να παράγει εκεί πολυτελή ηλεκτρικά SUV και πάνω από 100.000 μπαταρίες ετησίως.

  Και ούτε η BMW θέλει να μείνει πίσω. Τον Οκτώβριο, η εταιρεία του Μονάχου σχεδιάζει να ανακοινώσει νέες επενδύσεις στην ηλεκτρική κινητικότητα στο Σπάρτανμπουργκ της Νότιας Καρολίνας, το μεγαλύτερο εργοστάσιο του ομίλου.

  Αλλά δεν είναι μόνο οι αυτοκινητοβιομηχανίες που επενδύουν - και δεν είναι μόνο οι νότιες ΗΠΑ που επωφελούνται: ο φαρμακευτικός γίγαντας Bayer έχει επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο κέντρο βιοτεχνολογίας στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία ειδικών χημικών προϊόντων Evonik εγκαινίασε το νέο της "Κέντρο Καινοτομίας" στο Allentown της Πενσυλβάνια. Όγκος επένδυσης: πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια. Η Evonik θέλει επίσης να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής στην Ιντιάνα μαζί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για συνολικό ποσό 220 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Και η BASF θέλει να επενδύσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Αμερική μεταξύ 2022 και 2026 - το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 15% των παγκόσμιων επενδύσεων.

  Ο αριθμός των αιτημάτων από τη Γερμανία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Εταιρεία Οικονομικής Ανάπτυξης της Βιρτζίνια. Σύμφωνα με τη δική τους καταμέτρηση, έξι γερμανικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την ίδρυση ή την επέκταση των εγκαταστάσεών τους εκεί το 2022. Το 2021, υπήρξαν μόνο δύο τέτοιες ανακοινώσεις.

  Στο Βερολίνο, οι ενεργειακές ανησυχίες των επιχειρήσεων καταγράφονται στενά. Ο υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος Κούκιες βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, επίσης για να έχει συνομιλίες με Αμερικανούς προμηθευτές ενέργειας. Ο έμπιστος της καγκελαρίου πιστεύει ότι η κατάσταση της προσφοράς και οι τιμές της ενέργειας θα επανέλθουν σύντομα στην κανονικότητα. "Αντικαθιστούμε τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου υπάρχει καλή προσφορά", δήλωσε στην Handelsblatt στο περιθώριο της επίσκεψής του.

  Η Γερμανία κατασκευάζει τον απαραίτητο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Brunsbüttel "με ταχύτητα ρεκόρ" εντός εννέα μηνών, όπως είπε, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι. Η χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ στηρίζει τις εξαγωγές. Και: "Η Γερμανία είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με σπουδαία προγράμματα κινήτρων", για παράδειγμα στον τομέα των τσιπ. Ο Kukies δήλωσε ότι η ελκυστικότητα της τοποθεσίας αποδεικνύεται από την εγκατάσταση εταιρειών όπως η Intel στο Μαγδεμβούργο και η Tesla στο Grünheide.

  Δόλωμα και προκλήσεις της Ουάσινγκτον


  Στην πραγματικότητα, η ΕΕ και η Γερμανία ήταν ακόμη πιο γρήγορες με το "Chip Act", ένα πρόγραμμα κινήτρων για τους κατασκευαστές τσιπ, από τους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι εγκαινίασαν ένα παρόμοιο πρόγραμμα στήριξης τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο, όμως, η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν συνέχισε δυναμικά - και βασίζεται σε ένα μείγμα δελεασμού και απαίτησης έναντι των ξένων εταιρειών.

  Στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επενδύει 433 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία και τις κοινωνικές υποθέσεις, ιδίως στην ενεργειακή μετάβαση. 260 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο σε επιδοτήσεις πρόκειται να ωφελήσουν την ηλιακή, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που έχει προκαλέσει μια πράσινη βιασύνη χρυσού και μεταξύ των γερμανικών βιομηχανικών εταιρειών. Η αυτοκινητοβιομηχανία, με τη σειρά της, επωφελείται από 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες φορολογικές εκπτώσεις για τους αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων και ηλιακών κυψελών.

  Ωστόσο, προϋπόθεση είναι οι κατασκευαστές να αυξήσουν σημαντικά το μερίδιο των πρώτων υλών που εξάγονται τοπικά για την παραγωγή μπαταριών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το 40 τοις εκατό των πρώτων υλών πρέπει να προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική έως το 2023 και το 80 τοις εκατό έως το 2027. Διαφορετικά, δεν υπάρχουν επιδοτήσεις. Από τη σκοπιά του κλάδου, ο στόχος είναι πολύ φιλόδοξος - και μπορεί να εξηγήσει τουλάχιστον εν μέρει τη μαζική ανάπτυξη των τοπικών ικανοτήτων.

  Επιπλέον, διάφορες ομάδες εργασίας του Υπουργείου Εμπορίου στην Ουάσιγκτον διερευνούν επί του παρόντος πώς μπορούν να προσεγγιστούν με πιο στοχευμένο τρόπο εταιρείες από τη Γερμανία, μεταξύ άλλων, που είναι πρόθυμες να επενδύσουν.

  Παρά την επιχειρηματική φιλικότητα, είναι αλήθεια ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις στις νότιες πολιτείες πρέπει να προσαρμοστούν σε μια διαφορετική κουλτούρα από ό,τι στη χώρα τους. Όταν ερωτάται σχετικά με την πρόσφατη αυστηροποίηση των νόμων περί αμβλώσεων, ο κυβερνήτης Stitt λέει: "Είμαστε μια πολιτεία που είναι πολύ προσηλωμένη στην αγέννητη ζωή. Σε πολλές επιχειρήσεις αρέσει αυτό, σε κάποιες όχι. Αλλά είμαστε πολιτισμικά πολύ σταθεροί σε αυτό".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ