Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Σεπ-2022 11:24

  De Guindos (EKT): Η ύφεση από μόνη της δεν θα φέρει μείωση του πληθωρισμού

  De Guindos (EKT): Η ύφεση από μόνη της δεν θα φέρει μείωση του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ευρωζώνη μπορεί να περιέλθει σε ύφεση αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης εντείνονται, αλλά ακόμη και αυτό δεν αρκεί για τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις Ντε Γκίντος.

  Η ανάπτυξη πλήττεται εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και της απώλειας του ρωσικού αερίου, αυξάνοντας τους κίνδυνους για τον χειμώνα, ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις υφίστανται πλήγμα από το υψηλό κόστος.

  "Οι αγορές εκτιμούν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα μειώσει από μόνη της τον πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι σωστό. Η νομισματική πολιτική πρέπει να συμβάλει", τόνισε ο ντε Γκίντος μιλώντας σε συνέδριο.

  Η ΕΚΤ υποσχέθηκε αυξήσεις επιτοκίων σε κάθε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της, και οι αγορές βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων να ξεπερνά το 2,5% την επόμενη άνοιξη, από το τωρινό επίπεδο του 0,75%.

  Ο ντε Γκίντος πρόσθεσε ότι τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα κάνουν λόγο για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας. Ο πληθωρισμός είναι "πολύ, πολύ υψηλός" αυτή τη στιγμή, ανέφερε, και τόνισε ότι η πιθανή παράταση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία κινδυνεύει να διατηρήσει αυτό το ποσοστό σε αυτό το επίπεδο για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ