Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Σεπ-2022 17:48

  Δύο τουρκικές τράπεζες σταμάτησαν τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir

  Δύο τουρκικές τράπεζες σταμάτησαν τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τουρκικές τράπεζες Isbank και Denizbank διέκοψαν τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, μετά τις τελευταίες πρωτοβουλίες των αμερικανικών αρχών κατά ατόμων και οντοτήτων που κατηγορούνται ότι βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις, μεταδίδει το Reuters.

  Οι δύο τράπεζες αποφάσισαν να διακόψουν τη χρήση του συστήματος λίγο μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επεκτείνει τις κυρώσεις ώστε να περιλαμβάνουν τον επικεφαλής της οντότητας που διαχειρίζεται το Mir, ένα σύστημα ιδιαίτερα δημοφιλές στους χιλιάδες Ρώσους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία. 

  Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών με Κάρτα της Τράπεζας της Ρωσίας (NSPK), το οποίο διαχειρίζεται το Mir. 

  Μετά την απόφαση των δύο ιδιωτικών τραπεζών να διακόψουν τη χρήση του Mir, το σύστημα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι κρατικές τράπεζες Halkbank, Vakifbank και Ziraat. 

  Η απόφαση των δύο τραπεζών αντανακλά την προσπάθεια τους να αποφύγουν να βρεθούν σε διασταυρούμενα χρηματοοικονομικά πυρά μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, σημειώνει το πρακτορείο. 

  Η Isbank, της οποίας οι μετοχές κατρακύλησαν 10% σήμερα, ανέφερε ότι τερμάτισε τις πληρωμές μέσω Mir καθώς αξιολογεί τις τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις. Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα την ετοιμότητα της να συμμορφωθεί με την εθνική και διεθνή νομοθεσία, τους κανονισμούς και εμπορικές πρακτικές. 

  Από την πλευρά της η Denizbank ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες στο πλαίσιο του Mir, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα ενεργεί "σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς για τις κυρώσεις". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ