Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Αυγ-2022 14:30

  Πρώτη χώρα που εγκρίνεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Όμικρον η Βρετανία

  Βρετανία: Αναμνηστική δόση για όλους τους ενήλικες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε επικαιροποιημένο εμβόλιο για την COVID-19, το οποίο στοχεύει τόσο την αρχική παραλλαγή του ιού όσο και τη νεότερη Όμικρον.

  Το εμβόλιο, που παρασκευάζεται από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna έλαβε έκτακτη έγκριση από τους αρμόδιους αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου ως αναμνηστική δόση για ενήλικες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας αναμένεται πλέον να εκδώσει σύσταση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί το εμβόλιο στη χώρα.

  Η απόφαση της Επιτροπής βασίστηκε σε δεδομένα κλινικών δοκιμών που έδειξαν ότι η αναμνηστική δόση πυροδότησε "μια ισχυρή ανοσοαπόκριση" τόσο κατά της παραλλαγής Όμικρον όσο και του αρχικού στελέχους του ιού του 2020, αναφέρεται στην απόφαση.

  Η Moderna είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι τα δεδομένα στις δοκιμές έδειξαν πως όταν χορηγήθηκε ως τέταρτη δόση, το επικαιροποιημένο εμβόλιο δημιούργησε οκταπλάσια ποσότητα αντισωμάτων εξουδετέρωσης του ιού έναντι της Όμικρον.

  Η βρετανική επιτροπή ανέφερε επίσης μια προκαταρκτική ανάλυση η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο προκαλεί σημαντική ανοσολογική απόκριση έναντι των κυρίαρχων επί του παρόντος παραλλαγών της Όμικρον, BA.4 και BA.5.

  Παράλληλα, δεν εντοπίστηκαν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του νέου σκευάσματος.

  Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι ένα πρόγραμμα ενισχυτικού εμβολιασμού θα ξεκινούσε στις "αρχές του φθινοπώρου" και ότι θα προσφερόταν σε άτομα άνω των 50 ετών, σε ευάλωτες ομάδες, εργαζόμενους πρώτης γραμμής και προσωπικό οίκων ευγηρίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ