Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Αυγ-2022 09:53

  Ιαπωνία: Ανάπτυξη για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο αλλά κάτω των προβλέψεων

  Ιαπωνία: Ανάπτυξη για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο αλλά κάτω των προβλέψεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανάπτυξη για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο παρουσίασε η οικονομία της Ιαπωνίας, με ώθηση από την κατανάλωση των νοικοκυριών και τις επενδύσεις, αν και ο ρυθμός κινήθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

  Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ιαπωνίας, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επεκτάθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο.

  Ρυθμός σημαντικά ταχύτερος από το +0,1% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, αλλά αρκετά βραδύτερος από ό,τι ανέμεναν οι αγορές στο 2,5%.

  Η ανάπτυξη αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,1%), που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το μισό ιαπωνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία, αν και κινήθηκε χαμηλότερα της εκτίμησης για 1,3%.

  Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ωστόσο αυξήθηκαν κατά 1,4%, υπεραποδίδοντας της πρόβλεψης της αγορά για +0,9%.

  Η εξωτερική ζήτηση παρέμεινε αμετάβλητη, αν και οι αναλυτές περίμεναν ότι θα συνέβαλε 0,1% στην αύξηση του ΑΕΠ.

  Η ανάκαμψη της Ιαπωνίας υπολείπεται πάντως αυτής των άλλων μεγάλων οικονομιών μετά την πανδημία, λόγω της άτονης κατανάλωσης που αποδίδεται εν μέρει στα περιοριστικά μέτρα ως τον Μάρτιο.

  Το γεγονός αυτό έχει καταστήσει εξαίρεση την Τράπεζα της Ιαπωνίας στο παγκόσμιο οικονομικό φόντο, όπου οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής λόγω του καλπάζοντα πληθωρισμού.

  Οι αναλυτές ελπίζουν ότι η ζήτηση θα στηρίξει την κατανάλωση ωσότου οι μισθοί αυξηθούν σε βαθμό που θα εξισορροπήσει την αύξηση του κόστους ζωής. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον οι ιαπωνικές εταιρείες μπορούν να δώσουν αυξήσεις καθώς η παγκόσμια ζήτηση επιβραδύνεται.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ