Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Αυγ-2022 15:39

  ΗΠΑ: Σημαντική υποχώρηση 0,5% και στις τιμές χονδρικής

  ΗΠΑ: Σημαντική υποχώρηση 0,5% και στις τιμές χονδρικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πρώτη πτώση τους εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια παρουσίασαν τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της χώρας.

  Υπενθυμίζεται ότι χτες είχε γίνει γνωστό ότι οι τιμές καταναλωτή επιβράδυναν στο +8,5% από το υψηλό 40ετίας του 9,1% που είχε προηγηθεί.

  Σε παρόμοιο κλίμα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο, παρουσιάζοντας την πρώτη μηνιαία πτώση του από τον Απρίλιο του 2020 της πανδημίας.

  Σημειώνεται ότι η πτώση των τιμών χονδρικής ήρθε την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε αύξηση της τάξεως του 0,2%.

  Σε επίπεδο έτους οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 9,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, που συνιστά το χαμηλότερο ρυθμό τους από τον Οκτώβριο του 2021.

  Χαρακτηριστικό της επιβράδυνσης που παρουσίασε ο δείκτης είναι ότι τον Ιούνιο είναι τρέξει με 11,2%, ενώ τον Μάιο είχε καταγράψει ρυθμό ρεκόρ 11,6%.

  Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των υπηρεσιών εμπορίου, στο λεγόμενο δομικό μέρος του ο δείκτη τιμών παραγωγού επιβράδυνε στο +0,2% του Ιούλιο μετά το +0,3% που είχε προηγηθεί, κινούμενος επίσης χαμηλότερα της εκτίμησης της αγοράς για +0,4%.

  Σε επίπεδο έτους ο δομικός δείκτης χονδρικής αυξήθηκε με ρυθμό 5,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, υποχωρώντας σημαντικά από το 6,4% του Ιουνίου.

  Όπως και με τις τιμές καταναλωτή χτες, το μεγαλύτερο μέρος της επιβράδυνσης των τιμών παραγωγού ήρθε από την πτώση των τιμών τις ενέργειας, που ήταν μειωμένες κατά 9% σε επίπεδο χονδρικής.

  Κάτι που με τη σειρά του οδήγησε σε πτώση κατά 1,8% στις τιμές τελικών αγαθών, ενώ η μέτρηση για τις υπηρεσίες παρουσίασε οριακή αύξηση 0,1%.

  Η τιμές χονδρικής των τροφίμων ωστόσο ήταν αυξημένες κατά 1%, όταν τον Ιούνιο είχαν μειωθεί κατά 0,2%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ