Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Αυγ-2022 17:24

  Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία: Ο γαμπρός του Ερντογάν θα φτιάχνει drone Bayraktar στην Ουκρανία

  24227902
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η Τουρκία διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Αφενός, μας προμηθεύει με τα περίφημους Bayraktar. Από την άλλη πλευρά, ενισχύει τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ομοσπονδία, βοηθώντας ουσιαστικά την επιτιθέμενη χώρα να παρακάμψει τις κυρώσεις. Τελευταία είδηση ​​είναι η συμφωνία της Άγκυρας να πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια και η εισαγωγή του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir από πέντε τουρκικές τράπεζες". Όπως εξήγησε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, Βασίλ Μποντνάρ, σε συνέντευξή του στο RBC-Ukraine, ακόμη και πριν από τον πόλεμο πλήρους κλίμακας στο Κίεβο, καταλάβαιναν απόλυτα ότι η Άγκυρα υπερασπίζεται πρωτίστως τα δικά της συμφέροντα. Και παρόλο που η ευαισθησία στις τουρκο-ρωσικές επαφές έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου, αυτό δεν είναι λόγος να χαλάσουν οι υπάρχουσες σχέσεις με την Τουρκία.

  "Έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωσή μας, βγάζουμε τα πλοία στην ανοιχτή θάλασσα, φτάνουν στον προορισμό τους, επιθεωρούνται και στέλνονται στα λιμάνια προορισμού. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, η συμφωνία λειτούργησε, ελπίζουμε τώρα ότι θα είναι συστηματική δουλειά", σχολίασε ο πρέσβης μιλώντας για τη συμφωνία που αφορά τα σιτηρά. "Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται φυσικά από τη Ρωσία. Είδατε ότι μόλις υπογράφηκε η συμφωνία, την επόμενη μέρα επιτέθηκαν ήδη στο λιμάνι της Οδησσού. Ήταν ένα είδος χαστούκι - τι γίνεται με αυτούς με τους οποίους υπέγραψαν τη συμφωνία, γιατί δεν υπογράψαμε τίποτα με τη ρωσική πλευρά. Δεν ξέρουμε τι έχει στο κεφάλι του Πούτιν. Αυτή είναι πλέον η κύρια απειλή", προσέθεσε.

  Ο Μποντνάρ χαρακτήρισε "αστείο" το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να ενδιαφέρεται να παράγει drone Bayraktar και προσέθεσε ότι προχωρά η συμφωνία παραγωγής αυτού του τύπου μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, από την εταιρεία Baykar, συμφερόντων του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Τα "Bayraktar" είναι πολύ σημαντικά και αυτό είναι ήδη ένας θρύλος της αντίστασής μας. Αλλά η συνεργασία μας δεν περιορίζεται μόνο στα UAV. Αν και περισσότερα για αυτό θα πούμε αργότερα. Και το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, η κυβέρνηση ενέκρινε μια διμερή συμφωνία και την έστειλε στη Βουλή για κύρωση, τη συμφωνία για την κατασκευή του ίδιου του εργοστασίου. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Baykar δημιούργησε την ουκρανική εταιρεία του στην Ουκρανία, αυτή η εταιρεία έχει ήδη αγοράσει ένα οικόπεδο, έχουν αναπτύξει το ίδιο το έργο του εργοστασίου και σκοπεύουν να το εφαρμόσουν μέχρι το τέλος, καθώς ήταν σχεδόν προσωπική δέσμευση του ιδιοκτήτες της εταιρείας να κάνουν αυτή την παραγωγή στην Ουκρανία. Και δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά και πρακτικό, αφού ένα σημαντικό μέρος των μοντέλων που θα παραχθούν σε αυτό το εργοστάσιο θα έχουν εξαρτήματα της ουκρανικής παραγωγής. Μπορεί να είναι κινητήρες, άλλα ανταλλακτικά, τροχοί, πολλά διαφορετικά πράγματα που είναι υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτά τα αεροσκάφη. Τόσο πριν τον πόλεμο όσο και τώρα, ο τομέας των αμυντικών τεχνολογιών είναι ένας από τους μοχλούς των σχέσεών μας. Παρά τον πόλεμο, οι εταιρείες μας συνεχίζουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Ίσως όχι σε τέτοιο βαθμό όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά δεν αφήνουν αυτό το έργο, και δείχνει επίσης πόσο υπεύθυνοι εταίροι είμαστε, που δεν αφήνει την τουρκική πλευρά μόνη με τα προβλήματά της", είπε μεταξύ άλλων π πρέσβης Μποντνάρ.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ