Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιουλ-2022 19:23

  Σε ύφεση η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ για πρώτη φορά απο το 2020

  ΗΠΑ υφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Ιούλιο για πρώτη φορά από το 2020, καθώς οι κλάδοι της μεταποίησης και των υπηρεσιών βρέθηκαν αντιμέτωποι με υποτονική ζήτηση που εντείνει τις ανησυχίες για την ύφεση.

  Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε κατά 4,8 μονάδες στις 47,5, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τον Μάιο του 2020 της πανδημίας.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιρουμένων των πρώτων μηνών της πανδημίας με τα αυστηρά lockdown, η μέτρηση ήταν η χαμηλότερη από το 2009 της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

  Υπενθυμίζεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

  Στις υπηρεσίες, ο κλάδος συνέχισε την καθοδική του πορεία από το υψηλό του Μαρτίου, καθώς ο πληθωρισμός επιβαρύνει τις νέες πωλήσεις, ενώ στη μεταποίηση οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν με τα επίπεδα παραγωγής να παραμένουν αμετάβλητα.

  "Τα προκαταρκτικά στοιχεία του PMI για τον Ιούλιο δείχνουν μια ανησυχητική επιδείνωση στη οικονομία", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence Κρίς Γουίλιαμσον.

  "Η μεταποίηση έχει παγώσει και η ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών από την πανδημία έχει αντιστραφεί, καθώς η ζήτηση υποσκελίζεται από το αυξανόμενο κόστος ζωής, τα υψηλότερα επιτόκια και τις αρνητικές προοπτικές του οικονομικού outlook", πρόσθεσε ο Williamson.

  Η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ προήλθε κυρίως από την απότομη πτώση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών με τον δείκτη του κλάδου να υποχωρεί στις 47 μονάδες, αν και οι εταιρείες του  συνέχισαν να προσθέτουν θέσεις εργασίας με σταθερό ρυθμό.

  Παράλληλα, ο δείκτης στη μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών στο 52,3 τον Ιούλιο. Οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν για δεύτερο μήνα και επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας.

  Οι παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν επίσης καθώς το ισχυρότερο δολάριο και η ζοφερή παγκόσμια εικόνα επιβάρυνε την διεθνή ζήτηση.

  Την ίδια ώρα πάντως οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλύνθηκαν κάπως, αν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Ο σύνθετος δείκτης τιμών των εισροών υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών, ενώ η μέτρηση των τιμών παραγωγού βρέθηκε σε χαμηλό από τον Μάρτιο του 2021.

  Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το μέλλον επιδεινώθηκαν επίσης, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2020, καθώς η ασθενέστερη ζήτηση και ο πληθωρισμός επιβαρύνουν το κλίμα.

  Σημειώνεται ότι παρόμοιες τάσεις έδειξε νωρίτερα σήμερα και ο PMI της ευρωζώνης, που υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών τον Ιούλιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ