Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Ιουλ-2022 16:46

  H Bόρεια Μακεδονία ψηφίζει υπέρ της επίλυσης της διαφοράς με τη Βουλγαρία και ανοίγει το δρόμο για συνομιλίες με την ΕΕ

  160093062
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας ψήφισαν το Σάββατο μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Γαλλίας που αποσκοπεί στην επίλυση μιας διαφοράς με τη Βουλγαρία και ανοίγει το δρόμο για τις καθυστερημένες από καιρό συνομιλίες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Με 68 ψήφους, το κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισε υπέρ της συμφωνίας. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και αποχώρησαν από την αίθουσα.

  Η συμφωνία προτείνει την τροποποίηση του συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα, ενώ τα υπόλοιπα ζητήματα θα συζητηθούν μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας. Η πρόταση δεν απαιτεί από τη Βουλγαρία να αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα.

  Σε αντάλλαγμα, η Βουλγαρία θα επιτρέψει στον γείτονά της των Δυτικών Βαλκανίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ. Το κύριο αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κομματικό μπλοκ VMRE-DPMNE πρωτοστατεί σε καθημερινές διαμαρτυρίες από τις αρχές Ιουλίου για τη συμφωνία που, όπως λένε, θέτει σε κίνδυνο τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Μετά την έγκριση της συμφωνίας, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ανέβασαν σημαίες της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας. Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ήρε το βέτο του στις συνομιλίες Μακεδονίας-ΕΕ τον περασμένο μήνα. Αυτό προκάλεσε επίσης διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία και συνέβαλε στην ψήφο δυσπιστίας που ανέτρεψε την κυβέρνηση.

  Η Βόρεια Μακεδονία, μια πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ εδώ και 17 χρόνια, αλλά η έγκριση για συνομιλίες εμποδίστηκε πρώτα από την Ελλάδα και στη συνέχεια από τη Βουλγαρία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ