Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιουλ-2022 16:10

  Ο δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθεί ο Πάουελ ετοιμάζεται για νέο άλμα

  Πάουελ: Μάχη «χωρίς επιφυλάξεις» απέναντι στον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένας διευρυμένος δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών, τον οποίο ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ είχε υποδείξει ως μια αιτία για την τεράστια αύξηση επιτοκίων του Ιουνίου (κατά 75 μονάδες βάσης), αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλη άνοδο όταν δημοσιευτεί στις 15 Ιουλίου.

  Πρόκειται για τον δείκτη κοινών πληθωριστικών προσδοκιών, που συνέθεσαν οι οικονομολόγοι της ομοσπονδιακής τράπεζας στα τέλη του 2020, και περιλαμβάνει περισσότερες από 20 επιμέρους ενδείξεις που μετρούν τη στάση των καταναλωτών, των αναλυτών και των επενδυτών απέναντι στις μελλοντικές αυξήσεις τιμών.

  Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, της Deutsche Bank και της Nomura προβλέπουν όλοι μεγάλη άνοδο του δείκτη, του οποίου η μέτρηση θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουλίου.

  "Αναμένουμε ο δείκτης να σημειώσει ρεκόρ" για δεδομένα που χρονολογούνται από το 1999, δήλωσε ο Ρόμπερτ Ντεντ, ανώτερος οικονομολόγος της Nomura Securities στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ο δείκτης πιέζεται ανοδικά από τις αυξήσεις στις προσδοκίες των νοικοκυριών και των αναλύτών.

  Η ανοδική κατεύθυνση έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των αξιωματούχων της Fed και επηρεάζοντας τη νομισματική πολιτική.

  "Ο δείκτης των κοινών πληθωριστικών προσδοκιών έχει αυξηθεί αφού ήταν αρκετά σταθερός για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως τον παρακολουθούμε και σκεφτόμαστε. Πρόκειται για κάτι που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη", είχε πει ο Τζ. Πάουελ στους δημοσιογράφους στις 15 Ιουνίου, μετά τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της Fed από το 1994, κατά 75 μονάδες βάσης.

  Ο πρόεδρος της Fed είχε επισημάνει ακόμα ότι ο εν λόγω δείκτης ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Fed αύξησε τα επιτόκιά της περισσότερο από 50 μονάδες βάσης, το επίπεδο που ανέμεναν οι αγορές στο μεγαλύτερο διάστημα πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ