Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Ιουν-2022 15:34

  Το σχέδιο της ΕΚΤ για τις επανεπενδύσεις των ομολόγων - Πώς θα αγοράζει (και) ελληνικά ομόλογα

  Λαγκάρντ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:20

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές. 

  Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει αυτήν την εξισορρόπηση την Παρασκευή για να αποτρέψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης από το να μπει εμπόδιο στα σχέδια της για αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού. Παράλληλα, ένα νέο σχέδιο θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ στην έκτακτη συνεδρίαση της στις 15 Ιουνίου

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις 19 χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες - δωρητές, λήπτες και ουδέτερες - με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων στις χώρες αυτές, τις τελευταίες εβδομάδες. Για τις πληροφορίες του το πρακτορείο επικαλείται συζητήσεις με έξι άτομα στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. 

  Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους αποδέκτες ένα μέρος από τα μετρητά από ομόλογα που αγόρασε από "δωρητές” στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP), με τα ομόλογα από τις "ουδέτερες" χώρες να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

  Οι λίστες, οι οποίοι θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, αντικατοπτρίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ της περιφέρειας και του κέντρου που αναδύθηκε την εποχή της πρώτης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία, σημειώνει το πρακτορείο. 

  Οι αποδέκτες περιλαμβάνουν μια χούφτα χώρες που θεωρούνται από τους επενδυτές ως πιο ριψοκίνδυνες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της πενιχρής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

  Ο κατάλογός ήταν αρχικά μεγαλύτερος προτού το Διοικητικό Συμβούλιο τον περιορίσει. 

  Η ομάδα των "δωρητών", στο μεταξύ, αποτελείται από περίπου μισή ντουζίνα λεγόμενες χώρες του πυρήνα που θεωρούνται ασφαλέστερες. Περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

  Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters. 

  Αν και οι αποπληρωμές [στα ομόλογα] που θα γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι σημαντικές, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η απλή επανεπένδυση των εσόδων δεν θα είναι αρκετή για να ηρεμήσει τους επενδυτές.

  Έτσι, έχει επιταχύνει τις εργασίες για ένα νέο εργαλείο που θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί νέες αγορές όπου χρειάζονται, εάν μια χώρα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Οι λεπτομέρειες για το νέο εργαλείο αναμένεται να ανακοινωθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο. 

  Αυτό θα μπορεί να γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες ή τις οικονομικές συστάσεις της ίδιας της Κομισιόν, ή από την ΕΚΤ μέσω αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, όπως έκανε με την Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

  Η ΕΚΤ θα μπορεί στη συνέχεια να αποστραγγίσει μετρητά από το τραπεζικό σύστημα για να αντισταθμίσει τις αγορές ομολόγων, πιθανότατα μέσω ειδικών δημοπρασιών στις οποίες οι τράπεζες θα μπορούν να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερα επιτόκια εάν "σταθμεύσουν" τα κεφάλαια τους στην κεντρική τράπεζα. 

  Ευελιξία στις επανεπενδύσεις

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, "κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024". Έχει ξεκαθαρίσει ταυτόχρονα ότι "σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής."

  Μάλιστα, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του στις 15 Ιουνίου, το Δ.Σ. της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε πως "θα εφαρμόσει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να διατηρήσει τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να εκπληρώσει την εντολή της για σταθερότητα των τιμών."

  Διαβάστε ακόμη:
  ΕΚΤ: Ευελιξία στις επανεπενδύσεις από το PEPP, έρχεται και νέο εργαλείο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ