Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουν-2022 09:45

  Τουρκικά ΜΜΕ: Η βάση στην Κρήτη, τα μαχητικά Eurofighter και "το ντέρτι του Μητσοτάκη"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αφέθηκε κατά μέρος η Ψέριμος και σήμερα θέμα στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet είναι η Κρήτη που "επεκτείνει τη ναυτική της βάση" και σε αυτό δίνεται πλήρης ενημέρωση στο τουρκικό κοινό για τις ελληνικές στρατιωτικές κινήσεις.

  Όπως αναφέρει το άρθρο "πατήθηκε το κουμπί για 13 έργα αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προβλέπουν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό και την αγορά πυρομαχικών στις ελληνικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις. O Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έλαβε έγκριση από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλισμών και συμβάσεων για 7 έργα για το ναυτικό και 6 για τις χερσαίες δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική ναυτική βάση που βρίσκεται στη Σούδα της Κρήτης θα επεκταθεί με δαπάνες 190 εκατ. ευρώ και με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων".

  Όπως τονίζει το άρθρο η κίνηση γίνεται σαφώς "εναντίον της Τουρκίας", καθώς "στόχος είναι το μνημόνιο συνεννόησης για τα σύνορα θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 και η ναυτική βάση στην Κρήτη, η οποία έχει αποκτήσει σημαντική θέση μετά την κρίση του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, για να φιλοξενήσει το μισό ελληνικό ναυτικό".

  Όπως τονίζει ο αρθρογράφος: "τα ελληνικά επιτελεία δήλωσαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική βάση της χώρας θα βρίσκεται στην Κρήτη, μετά το νησί της Σαλαμίνας, κοντά στην Αθήνα. Υπάρχει μια ελληνική ναυτική βάση στο ένα άκρο του κόλπου της Σούδας στο νησί της Κρήτης και μια ναυτική βάση των ΗΠΑ στο άλλο άκρο. Άλλα εγκεκριμένα έργα είναι:

  160 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων τύπου S-70 Aegean Hawk.
  90 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70.
  80-90 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό πυραυλικών συστημάτων 122 χλστ.
  150 εκατ. ευρώ για την αγορά 30 χιλιάδων βλημάτων αρμάτων μάχης 122 χλστ.
  20 εκατ. ευρώ για την αγορά πυραύλων τύπου Hellfire που χρησιμοποιούνται σε ελικόπτερα τύπου Απάτσι".

  Την είδηση αναπαράγει και το CNN Türk.

  Από την πλευρά της η Sabah αναφέρει: "Η Ελλάδα επεκτείνει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα και σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατιωτική παρουσία στο νησί της Κρήτης και να αναβαθμίσει το οπλοστάσιό της" και στη συνέχεια του άρθρου επαναλαμβάνει τις ίδιες επιλεκτικές ερμηνείες των συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, όπως και σε χτεσινό της κομμάτι αποκρύπτοντας άλλα άρθρα των ίδιων Συνθηκών ή ακόμα και τα ίδια τα άρθρα τα οποία παρουσιάζουν μισά κατά το δοκούν.

  Σε άλλο άρθρο στη Hürriyet, ασχολούνται με το κείμενο της Συνόδου Κορυφής, για το οποίο αναφέρουν ότι "μετά από αίτημα της Αθήνας, η παράγραφος για την Τουρκία συμπεριλήφθηκε στην τελική δήλωση της συνόδου", και το οποίο έχουν τιτλοφορήσει "Το ντέρτι του Μητσοτάκη πάλι η Τουρκία".

  Από την πλευρά της η εφημερίδα Milliyet παρουσιάζει εναλλακτικό σχέδιο εξοπλισμών της Άγκυρας σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά F-16. Το "σχέδιο Β" προβλέπει αγορά μεταχειρισμένων Eurofighter από τη Βρετανία και ήδη γίνονται οι σχετικές συζητήσεις, καθώς τη χώρα επισκέφθηκε η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας.

  milliyet-eurofighter

   Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ