Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 19-Ιουν-2022 21:09

  Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Ο Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία - "Πολιτικός σεισμός" από την άνοδο της Λεπέν

  Γαλλια Μακρον βουλευτικες κελογες 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.54

  Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη ήλθε πρώτη σε έδρες κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά όλες οι εκτιμήσεις την εμφανίζουν μακριά από τις 289 έδρες από τις 577 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

  Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM η προσκείμενη στον Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, ενώ αρκετά μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες. Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το κόμμα της Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

  Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.

  Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πολλαπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Μακρόν.

  Ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία θα προκαλέσει μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που θα απαιτεί ένα βαθμό καταμερισμού της εξουσίας μεταξύ των κομμάτων που δεν έχει ξαναζήσει η Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες, διαφορετικά θα οδηγήσει σε πολιτική παράλυση και ακόμη και σε επαναληπτικές εκλογές.

  Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, η ικανότητα του Μακρόν να συνεχίσει την περαιτέρω μεταρρύθμιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να συσπειρώσει μέλη εκτός της συμμαχίας του.

  Ο Μακρόν, 44 ετών, έγινε τον Απρίλιο ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος εδώ και δύο δεκαετίες που κέρδισε μια δεύτερη θητεία, αλλά προεδρεύει μιας βαθιά απογοητευμένης και διχασμένης χώρας, όπου η υποστήριξη προς λαϊκιστικά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

  Είχε απευθύνει έκκληση για μια ισχυρή εντολή κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας που διεξήχθη με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επληξε τον εφοδιασμό σε τρόφιμα και ενέργεια και εκτόξευσε τον πληθωρισμό, βαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

  "Τίποτα δεν θα είναι χειρότερο από το να προστεθεί η γαλλική αταξία στην παγκόσμια αταξία", είχε πει ο Μακρόν πριν από την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών

  Η παράταξη Nupes του Μελανσόν έκανε εκστρατεία για το πάγωμα των τιμών των βασικών αγαθών, τη μείωση του ηλικιακού ορίου της συνταξιοδότησης και την απαγόρευση στις εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα να απολύουν εργαζόμενους. Ο Μελανσόν κάλεσε επίσης σε ανυπακοή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Μακρόν χαρακτήρισαν τον Μελανσόν ως "μοχθηρό ταραχοποιό" που θα καταστρέψει τη Γαλλία.

  Εάν ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία με μεγάλη διαφορά, όπως δείχνουν οι αρχικές προβλέψεις, μπορεί είτε να αναζητήσουν συμμαχία με τους συντηρητικούς Les Republicains είτε να διοικήσουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα πρέπει να διαπραγματεύεται νόμους με άλλα κόμματα κατά περίπτωση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ