Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουν-2022 16:31

  Πάουελ: Ισχυρή η δέσμευση της Fed στην επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%

  Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,50%, για πρώτη φορά από το 2000
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε σήμερα την αποφασιστικότητα του να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, ενώ δήλωσε ότι η αποφασιστικότητα που δείχνει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενθαρρύνει ολόκληρο τον κόσμο να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του με το αμερικανικό δολάριο.

  "Οι συνάδελφοι μου και εγώ εστιάζουμε αποκλειστικά στο να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον επίσημο στόχο του 2%", ανέφερε ο Πάουελ στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο της Fed στην Ουάσινγκτον με αντικείμενο τον διεθνή ρόλο του δολαρίου. 

  "Η ισχυρή δέσμευση της Federal Reserve στην αποστολή μας για τη σταθερότητα των τιμών συμβάλει στην ευρύτατη εμπιστοσύνη που το δολάριο απολαμβάνει ως μέσο αποθήκευσης αξίας", πρόσθεσε ο διοικητής της Fed. 

  Αυτές είναι οι πρώτες δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την Fed, την προηγούμενη Τετάρτη, κατά 75 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 1994. 

  Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να εκπληρώνει τον διπλό της στόχο για μέγιστη απασχόληση και για σταθερότητα των τιμών εξαρτάται και από τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. 

  "Η δέσμευση της Fed στον διπλό μας στόχο και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ενθαρρύνει την παγκόσμια κοινότητα να διακρατεί και να χρησιμοποιεί το αμερικανικό δολάριο", τόνισε. 

  Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο που διαδραματίζουν οι γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines) της κεντρικής τράπεζας και οι διευκολύνσεις πράξεων επαναγοράς (repo) που διευκολύνουν τις ξένες κεντρικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε δολάρια σε περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας. "Και οι δύο διευκολύνσεις ενισχύουν τη θέση του δολαρίου ως το κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα", ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ