Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 17-Ιουν-2022 16:26

    Πούτιν: Η ΕΕ θα χάσει πάνω $400 δισ. λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Καμία ευθύνη για την άνοδο των τιμών ενέργειας

    Πουτιν
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.44

    "Οι εταίροι μας στη Δύση υπονόμευσαν σκόπιμα τα διεθνή θεμέλια στο όνομα των γεωπολιτικών τους ψευδαισθήσεων", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

    Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι σημερινές αλλαγές στην οικονομία και τη διεθνή πολιτική είναι επαναστατικές. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Δύση προσπαθεί να αντιταχθεί στην πορεία της ιστορίας, σκέφτεται με όρους του περασμένου αιώνα, έχουν ψευδαισθήσεις και δεν επιθυμούν να δουν αλλαγές.

    "Η Δύση επιβάλλει αδίστακτα την ηθική και την κουλτούρα της, συμπεριλαμβανομένου και στον αθλητισμό", υποστήριξε ο Πούτιν.

    Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις και οι αρχές εργάστηκαν από κοινού κατά τη διάρκεια της επιβολής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

    Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία, που ακούστηκαν στις αρχές της άνοιξης, δεν επαληθεύτηκαν, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτιμήσεις  για το δολάριο στα 200 ρούβλια και άλλες δυτικές προβλέψεις αποτέλεσαν μέρος του πληροφοριακού πολέμου κατά της Ρωσίας.

    Ο Πούτιν δήλωσε ότι το 16,7% αποτελεί  μεγάλο δείκτη πληθωρισμού και ότι οι αρχές θα εργαστούν για τη μείωσή του και ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί. Η Μόσχα θα εργαστεί για την επίτευξη του στόχου του 4% για τον πληθωρισμό. "Η Ρωσία έχει τεράστιες δυνατότητες", πρόσθεσε. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι τα επιτόκια θα μειωθούν στο 7%. "Επενδύστε στη Ρωσία", είναι το μήνυμα που απηύθυνε ο Πούτιν προς τους επιχειρηματίες. Παρά την οικονομική αναταραχή και τη διαφαινόμενη ύφεση, η οποία θα αποτελέσει την βαθύτερη συρρίκνωση στη Ρωσία εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα επιμείνει σε μια "υπεύθυνη μακροοικονομική πολιτική". Είπε ότι τα σχέδια δαπανών της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι "προβλέψιμα". "Πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά, να δημιουργήσουμε τα δικά μας ανταγωνιστικά αγαθά", τόνισε.

    Ο Πούτιν ζήτησε τη δημιουργία μηχανισμών που θα εγγυώνται τη ζήτηση για τα καινοτόμα προϊόντα που εισέρχονται στη ρωσική αγορά.

    Συνεχίζοντας, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέφεραν από  μόνοι τους σοβαρό πλήγμα στις οικονομίες τους. Οι άμεσες απώλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο και μόνο από τις κυρώσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 400 δισ. δολάρια σε ένα χρόνο. Όπως τόνισε ο Πούτιν, το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τους πολίτες. "Οι δυτικές κυρώσεις βασίστηκαν σε λανθασμένη εκτίμηση ότι η Ρωσία δεν έχει οικονομική κυριαρχία", είπε.

    Ο Ρώσος πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι η ΕΕ χάνει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

    Ο Πούτιν προβλέπει περαιτέρω αύξηση της ανισότητας στην Ευρώπη και αναταραχές λόγω της κακής οικονομικής διαχείρισης. Κατά την άποψή του, η σημερινή κατάσταση θα οδηγήσει σε έξαρση του ριζοσπαστισμού και, μακροπρόθεσμα, σε αλλαγή των ελίτ.

    Ο Πούτιν υποστήριξε ότι αυτό που συμβαίνει στον κόσμο δεν είναι αποτέλεσμα των γεγονότων των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στο Ντονμπάς, όλα ξεκίνησαν πριν από πολύ καιρό εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής των χωρών της G7.

    "Οι στρατιώτες μας υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Ρωσίας για ασφαλή ανάπτυξη", υποστήριξε και επανέλαβε ότι όλοι οι στόχοι της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" - όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία το Κρεμλίνο - θα επιτευχθούν. "Η στρατιωτική επιχείρηση έχει ως στόχο την υπεράσπιση του λαού του Ντονμπάς". Η απόφαση για την στρατιωτική επιχείρηση ήταν δύσκολη αλλά επιβεβλημένη, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε  ότι, ενώ οι ΗΠΑ ήταν σημαντικός προμηθευτής τροφίμων, τώρα έχουν γίνει καθαρός εισαγωγέας - τυπώνοντας χρήματα και αγοράζοντας τρόφιμα σε όλο τον κόσμο.

    Μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική συνέβαλε στην άνοδο  των τιμών στην Ευρώπη, η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, οι τιμές των καυσίμων είχαν αρχίσει να αυξάνονται πολύ πριν από την ειδική επιχείρηση, υποστήριξε ο Πούτιν. "Ελπίζω ότι οι ροές φυσικού αερίου θα αυξηθούν μέσω νέων οδών σύντομα", σημείωσε.

    Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων και ότι οι αποστολές σιτηρών θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 50 εκατ. τόνους ήδη από την επόμενη περίοδο. Ο Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά οι αρχές του Κιέβου πρέπει να αποφασίσουν πώς θα το κάνουν αυτό "χωρίς να καθοδηγούνται από τα αφεντικά τους από το εξωτερικό". "Υπάρχει κίνδυνος τα ουκρανικά σιτηρά να χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων", είπε. Η Ρωσία θα στείλει τρόφιμα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, είπε. Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η προσφορά τροφίμων στην παγκόσμια αγορά. "Η έλλειψη λιπασμάτων θα μπορούσε να εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο τις τιμές των τροφίμων", προειδοποίησε.

    Ακόμη, κατηγόρησε τη Δύση ότι τροφοδοτεί την Ουκρανία με όπλα και ενισχύει τη ρωσοφοβία στη χώρα.

    Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η πανδημία και τα τρέχοντα γεγονότα επιβεβαίωσαν πόσο σημαντική είναι η ευελιξία και η προσαρμογή στις εξωτερικές συνθήκες. Πρόσθεσε ακόμη , ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη με στήριξη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. "Οι ελευθερίες των επιχειρηματιών αποτελούν σημαντικό σημείο στο μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξής μας", είπε και πρόσθεσε: "Θα ασχοληθούμε και με τις δυτικές εταιρείας".

    Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία θα επεκτείνει τη συνεργασία με όσους το επιθυμούν. "Η Ρωσία δεν θα βαδίσει ποτέ στο μονοπάτι της αυτοαπομόνωσης. Η Ρωσία θα αναπτυχθεί ως ανοικτή οικονομία", τόνισε.

    Ακόμη, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει υπερηχητικούς πυραύλους που κανείς άλλος δεν διαθέτει.

    Ο Πούτιν απέρριψε τα περί απειλών πυρηνικού πολέμου από τη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν κριθεί αναγκαίο.  "Δεν απειλούμε κανέναν. Αλλά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι διαθέτουμε και τι θα χρησιμοποιήσουμε, εάν χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας".

    Εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που συνεχίζεται για τέταρτο μήνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι στο χειρότερο σενάριο ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία.  Η Μόσχα έχει επανειλημμένως διαψεύσει τα σενάρια αυτά, υπογραμμίζοντας ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχει υιοθετήσει στο στρατιωτικό της δόγμα το "πρώτο πλήγμα" (first strike).

    Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία αναμένει την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ουκρανία μετά την ολοκλήρωση της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" στη χώρα αυτή.

    Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες τις δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν απέφυγε μια αναφορά σε συμπατριώτες του που έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται ντροπή για αυτόν τον πόλεμο, λέγοντας: "Ξέρετε, υπάρχουν κι εκείνοι που ντρέπονται, που δεν συνδέουν τη μοίρα και τις ζωές των ίδιων και των παιδιών τους με την πατρίδα μας".

    Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων και απαντήσεων με τον πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev, ο Πούτιν δήλωσε: "αργά ή γρήγορα, η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα".

    Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Δεν έχουμε τίποτα εναντίον, είναι δική τους απόφαση να ενταχθούν ή όχι σε οικονομικές ενώσεις (…) Είναι δική τους υπόθεση, είναι θέμα του ουκρανικού λαού", είπε.

    Η Ρωσία, που έχει εισβάλει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, βλέπει πολύ αρνητικά τη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί το ΝΑΤΟ, το οποίο η Μόσχα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της. Όμως "σε ό,τι αφορά την οικονομική ένταξή τους, είναι δική τους (σ.σ. των Ουκρανών) επιλογή", είπε ο Πούτιν.

    "Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική συμμαχία, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ", εξήγησε.

    Παρ’ όλ’ αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι "η Ουκρανία θα μετατραπεί σε μισο-αποικία" των δυτικών χωρών εάν ενταχθεί στην ΕΕ. "Αυτή είναι η δική μου άποψη", πρόσθεσε.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ